BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal revolusjonere satellittbransjen med Cube

Et nytt prosjekt skal revolusjonere satellittbransjen ved å sende en 544 satellitter basert på Apples datamaskin Cube.

Apple Cube
Apple Cube. Foto: Apple

Forsker Dennis Wingo skal revolusjonere satellittbransjen ved å benytte samlebåndsdatamaskiner. Nå er det ikke hvilke som helst maskiner han planlegger å sende ut i verdensrommet - ifølge en artikkel i Business Week skal han bygge 544 satellitter basert på Apples kompakte designstudie Cube.

Gjennom selskapet SkyCorp skal han bygge et ISP-nettverk for satellittilgang til e-post og Internett. Kommunikasjonen skal bygge på Apples AirPort-teknologi. AirPort opererer i 2,4 GHz-området og følger IEEE 802.11-standarden.

Ifølge Business Week er det mange som har vært ute og kritisert Wingos planer, da det å drive et satellittnettverk er en ekstremt komplisert affære, rent teknologisk. I tillegg må man ha mye penger og tillatelse fra Federal Communications Commission.

Wingo mener dagens satellitter er overpriset og overkonstruert, og at alle bygger satellitter slik biler ble bygd før Henry Ford kom inn i bildet og effektiviserte produksjonen.

Dessuten er han ikke helt fersk på området. Wingo satt på bakken og styrte flere Macintosh II-maskiner om bord i romfergene, allerede på begynnelsen av 90-tallet. Eksperimentene overbeviste ham om at standard operativsystemer kunne brukes til telekommunikasjonsapplikasjoner i verdensrommet.

Den første testsatellitten skal settes sammen i verdensrommet, for å unngå store investeringer i varme- og gravitasjonsbeskyttelse. Til sammen skal den koste rundt 90 millioner kroner, noe som er minimalt sammenlignet med standard satellittprosjekter.

Wingo har en avtale med (NASA) om å få slippe satellitten fra en av romfergene.

Likevel er ikke alt klart for å sende Cube-baserte minisatellitter ut i rommet.

- En ting er å kjøre et en-kanals testprosjekt, noe helt annet er å operere en kommersiell tjeneste, sier W. David Thompson, sjef for satellittbygge-selskapet Spectrum Aero.

Og små lavtflyvende satellitter har også et dekningsproblem. Med dekningstid på bare 10-15 minutter må signalene overføres mellom satellittene, og dermed blir operasjonen mer komplisert.

Wingo leter likevel etter beta-testere, og de må kunne å bruke Mac OS. Han nekter å sende opp Windows-baserte satellitter: - De krasjer for mye, sier han til Business Week.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.