ENHETSDRIVER

Skal tilby oppdaterte grafikkdrivere til Android via Google Play

Gjør enhetene mindre avhengige av store Android-oppdateringer.

Det var Todd LeMoine i Qualcomm som i forrige uke fortalte om de nye GPU-driveroppdateringsmulighetene som kommer til en del framtidige Android-mobiler.
Det var Todd LeMoine i Qualcomm som i forrige uke fortalte om de nye GPU-driveroppdateringsmulighetene som kommer til en del framtidige Android-mobiler. Foto: Qualcomm
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. des. 2019 - 05:00

Qualcomm kom i forrige uke med en rekke nyheter knyttet til selskapet systembrikker for alt fra smartmobiler til biler i forbindelse med selskapet Snapdragon Tech Summit. Mye handlet selvfølgelig om 5G-støtte og mulighetene dette skal gi. Andre var mer overraskende. 

I hovedtalen under dag to av konferansen, fortalte sjefsingeniør Todd LeMoine at selskapet planlegger å gjøre det mulig for brukere av framtidig Android-enheter som er basert på nye Snapdragon-brikker å laste ned driveroppdateringer til grafikkprosessoren (GPU) i disse enhetene. 

Vanlig på PC-er

GPU-leverandører som AMD og Nvidia kommer stadig vekk med nye drivere til selskapenes respektive grafikkprosessorer for PC-er.  Slik har det vært i mange år. Ofte inkluderer oppdateringene optimaliseringer som gjør at enkelte spill eller applikasjoner fungerer bedre.

Utvikler Michal Robert Panasewicz i Politiets IT-enhet (PIT).
Les også

Startet som et helgeprosjekt: Har utviklet app som skal gjøre politiet uavhengige av X

Andre ganger bringer oppdateringene støtte for ny funksjonalitet eller feilfikser. Brukerne kan laste ned oppdateringene så snart de blir tilgjengelig. 

– Dette har rett og slett ikke vært mulig på Android i dag, fram til nå, sa LeMoine.

I den grad oppdaterte GPU-drivere blir gjort tilgjengelig for Android-enheter, gjøres dette vanligvis gjennom versjonsoppdateringer av operativsystemet. Dersom enheten i det hele tatt mottar slike, skjer det med rundt et års mellomrom. GPU-driveroppdateringer kan ventes en del oftere. 

Fortsetter moduliseringen

Android-enheter som leveres med Android 10 eller nyere fabrikkinstallert, inkluderer en teknologi kalt Project Mainline, som gjør det mulig for Google å oppdatere visse moduler i operativsystemet via Google Play. Dette kan gjøres straks Google gir ut oppdateringene. 

Google har kunngjort en rekke KI-nyheter til Android, og en av dem skal gjøre tyverisikkerheten mer effektiv.
Les også

Mange KI-nyheter til Android

Driveroppdateringene fra Qualcomm skal tilbys på omtrent samme måte, via Google Play. Men til Android Police sier et representant for selskapet at driveroppdateringene først må bli testet av leverandøren av den aktuelle enheten før de gjøres tilgjengelige. Dermed vil enhetsleverandøren kontrollere hvor hyppig driveroppdateringene vil bli gjort tilgjengelige på enheten. 

Kun framtidige enheter

Qualcomm-representanten skal også ha gjort det klart at denne muligheten bare blir tilgjengelig med nye systembrikker. Dette skal dog inkludere Snapdragon 865, Snapdragon 765 og alle framtidige Snapdragon-brikker.

Det betyr at ingen enheter som er på markedet i dag, vil få en slik oppdateringsmulighet, men det vil trolig bli tilgjengelig for en del modeller som skal lanseres i 2020.

Selv om Qualcomms systembrikker er mye brukt i blant annet smartmobiler, finnes det også en rekke andre leverandører. Om disse kommer til å tilby en lignende mulighet, er foreløpig ukjent.

Robert Colvin og Jonas Karlsson i Telenor IoT under en demo i Telenors IoT-testlab i Karlskrona.
Les også

I denne laben kan du teste IoT-dingser i fire land samtidig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.