Skandinavias feteste supermaskin til NTNU

1.000.000.000.000 regneoperasjoner i sekundet, seks terabyte lagring og 800 GB RAM. Se bilde av den nye superdatamaskinen som blir installert ved NTNU i disse dager.

30 tonn superdatamaskin ankom NTNU denne uken. For 62 millioner kroner har universitetet kjøpt seg skandinavias kraftigste maskin, som blir en hjørnestein i NOTUR, tungregneprosjektet våre fire universiteter har.

Den nye maskinen er den femte i rekken av superdatamaskiner NTNU kjøper, og denne SGI-boksen er 2000 ganger kraftigere enn den første som ankom for 16 år siden.

Maskinen er så kraftig at SGI ønsker å inngå forskningssamarbeid med NTNU, skriver nettavisen Innsida Ut.


Maskinen, som egentlig er 898 mindre datamaskiner koblet parallellt, kan utføre en billion, eller 1.000.000.000.000 regneoperasjoner i sekundet. Den har heftige seks terabyte lagringsplass, og 800 GB internminne, og disse ressursene skal blant annet brukes til å utføre arbeid for Meterologisk Institutt, Statoil og SINTEF.

InnsidaUT har lagt ut to video-reportasjer (Real og Windows Media) om maskinens ankomst, for deg som bare kikke litt nærmere på vidunderet. Lenker til videoen finner du her.

Til toppen