RESULTATERFINANS

Skandinavias største dagsavis skiller ut nettutgaven i eget AS

Schibsted-eide Aftonbladet skal på neste styremøte behandle et forslag om å gjøre om Aftonbladet.se til Aftonbladet Nya Medier AB. Skandinavias største dagsavis frykter ikke at de kommer til å ødelegge for sin egen papirsuksess.

Herman Berg
14. sep. 1999 - 01:00

Aftonbladet skriver i dag at bedriftsledelsen i avisen kommer til å foreslå en utskillelse av internettvirksomheten i eget aksjeselskap. Selskapet skal få navnet Aftonbladet Nya Medier AB og blir et heleid datterselskap av Aftonbladet Hierta AB.

Morselskapet eies med 50.01 prosent av svenske LO, mens Schibsted har sittet med 49.99 prosent siden mai 1996. Den 23. september skal styret, som selvfølgelig inkluderer eierne, vurdere om det er en god idé å skille ut Internett og IT-virksomheten.

Nyansatt publisher Kalle Jungkvist er ikke i tvil. Han har er tidligere redaksjonssjef i tabloidavisen og frykter ikke en kannibalisering. I et intervju i sin egen avis, sier han blant annet at de to produktene kommer til å ha ulik profil:

- Begge må skaffe seg sin egen plattform. Hvordan vår nysatsing på nettet på lengre sikt kommer til å påvirke papiravisen, er vanskelig å si. Håpet er at vi skal klare å lede leserne mellom nett- og papiravisen. At de skal se en egen verdi i begge. Papirutgavens styrke er egne avsløringer og reportasjene. Nettets styrke er kjappheten kombinert med levende bilder og lyd, mener Jungkvist som satser på å bli Sveriges hurtigste nyhetsformidler.

- Ambisjonen er at vi skal være før både radio og TV med nyheter. For første gangen på mange år kan Aftonbladet på nytt bli ledende på begivenheter og nyheter. Det kommer til å bli stadige oppdateringer kombinert med analyser og bakgrunn, sier han.

Men Aftonbladet ønsker ikke stopper der; planene for den nye digitale verden går lengre. Et annet datterselskap, Aftonbladet Invest AB, skal håndtere investere investeringer innen Internett-, media- og IT-sektoren. Det blir et ventureselskap som blant annet kommer til å holde sin hånd over blant annet auksjonstjenesten Bidlet som Aftonbladet kjøpte for en stund siden.

- Vi håpe på sikt å kunne tilby Aftonbladets ansatte en bit av Aftonbladet Invest, sier nyansatt administrerende direktør Gunnar Strømblad til Aftonbladet.

- I forlengelsen ser vi også muligheter for et bredere eierskap i dette selskapet, sier han.

Det innebærer at Aftonbladet er åpne for å slippe inn nye eiere og tilførsel av frisk kapital i venture-selskapet, mens det ennå er usagt om dette også vil gjelde Aftonbladet Nya Medier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.