Skarpe reaksjoner på DVD-tiltale

- Filmselskapene forsøker å frata forbrukerne retten til å forbruke det de har kjøpt slik de vil. Dette vil bli en viktig avklaring, mener Elektronisk Forpost Norge.

- Filmselskapene forsøker å frata forbrukerne retten til å forbruke det de har kjøpt slik de vil. Dette vil bli en viktig avklaring, mener Elektronisk Forpost Norge.

- Det er jo høystt uklart om det Jon Lech Johansen har gjort er kriminelt eller ikke, derfor er det gledelig at Økokrim bestemmer seg for å gå den ene eller den andre veien. Vi håper jo at Johansen vil vinne frem i retten, men det er uansett en sak som har stor betydning, sier Bjørn Remseth, leder i Elektronisk Forpost Norge.

Om motivasjonen fra Økokrims side er å straffe eller å få en avklaring, er det uansett viktig at denne saken får en løsning, mener EFN.

Selv har de, som mange andre aktivister i og omkring datamiljøene, engasjert seg sterkt for retten til å gjøre hva en vil med for eksemepl DVD-plater som er kjøpt og betalt. - Hvis du kjøper retten til å se et verk, så kjøper du retten til å se et verk. DeCSS (verktøyet Johansen mfl. utviklet, red. anm.) gir deg muligheten til å se en DVD-plate på flere måter enn den måten de som har utgitt den vil, sier Remseth.


- Det filmbransjen forsøker å gjøre er å frata forbrukerne retten til å bestemme hvordan de vil forbruke det de har kjøpt, mener han.

Økokrim har brukt to år på å etterforske og bestemme seg for hva de skulle gjøre medsaken. Nå er Johansen altså tiltalt for brudd på straffelovens §145 om datainnbrudd.

Straffelovens § 145 annet ledd gjør det straffbart "ved å bryte en beskyttelse eller på lignende måte uberettiget" å skaffe seg adgang til "data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler".

Tror du Økokrim vinner fram mot DVD-Jon?

Ja, Økokrim har en god sak
Nei, DVD-Jon har ingen ting å frykte
Vet ikke

Trykk her for å se resultatet så langt
Til toppen