Skattefritt på nettet

Representantenes hus i USA gikk torsdag enstemmig inn for at det ikke skal tillates nye skatter på Internett de neste tre årene.

Om forslaget vedtas som lov, blir det heller ingen skatter på elektronisk post, internettilgang, overføringskapasitet (båndbredde) eller internettutstyr.

Den såkalte "Internet Tax Freedom Act" er basert på et enkelt prinsipp: Informasjon skal kort og godt ikke skattelegges.

- Skatt på informasjon er en forferdelig tanke, og vi vil kverke idéen i fødselen, sier den republikanske California-representanten Christopher Cox til Newsbytes.

- Internettet, og den økende mengden informasjon det bærer, er et fristende mål for skatteinnkrevere. Men før de finner på nye måter å påføre oss bit-avgifter, e-post-skatter, og avgifter på alt fra båndbredde til nettaksess og web-sider, er det på tide å rope "time-out!"

Lovforslaget innebærer altså at alle forsøk på å innføre skatter på internettilgang, online-tjenester og bit-transport, forbys de nærmeste tre årene. Det er meningen at forslaget vil rette på noen av de skjevhetene som ligger i den gamle amerikanske kommunikasjonsloven fra 1934, og gjøre det klart for USA telemyndigheter (FCC) at de ikke kan regulere avgifter som abonnentene betaler for nettilgang og online-tjenester. Dersom forslaget vedtas, vil det gi en lov som forhindrer FCC fra å kunne kreve reguleringsavgifter fra slike aksess- og tjenesteleverandører.

Til toppen