Skattelistene «lekket» i åpen tjeneste

Foreløpig uklart hvem som står bak.

Skattelistene «lekket» i åpen tjeneste
Den nye, uoffisielle skattesøktjenesten gir fri tilgang til skattelistene for 2014, uten at brukerne først må identifisere seg. Bilde: Skjermbilde

Oppdatering: Mer om denne tjenesten og hvorfor den ikke fungerer lenger, er omtalt i denne saken.

Mens man tidligere kunne søke fritt i de nyeste skattelistene, både hos mange nettaviser og andre nettsteder, er denne muligheten blitt betydelig redusert de siste årene – sikkert til både glede og sorg for mange.

I fjor ble det gjort til et krav at det ikke er mulig å søke om å se inntekt, skatt og formue til andre, uten at den som blir søkt opp kan se hvem som har sett på opplysningene.

Bakgrunn: Fråtsingen i skattelister tok slutt 

Anonymt søk

Men nå har det igjen blitt mulig å søke i skattelistene helt anonymt, og tilsynelatende uten begrensninger av noe slag. Det er uklart når tjenesten ble opprettet, men den begynte tilsynelatende å bli omtalt på blant annet Twitter først i går.

Hvem som står bak tjenesten, som tilbyr søk i skattelistene for 2014, er det ikke helt enkelt å finne ut. Tjenesten tilbys som en applikasjon i tjenesten Heroku, som igjen eies av nettsky-giganten Saleforce.com.

Tjenesten benytter bare et subdomene av herokuapp.com, og IP-adressen peker til en server i Amazons nettsky.

Les også: Rapport kritisk til datalagringsdirektivet 

«Ingen kommentar»

Digi.no har kontaktet Skatteetaten for å få en uttalelse om dette.

Senior kommunikasjonsrådgiver Thomas Aleksander Ege forteller til digi.no at Skatteetaten fikk vite om tjenesten tidligere i dag.

Utover over dette, ønsker Ege foreløpig ikke å kommentere den nye tjenesten før etaten har fått sett nærmere på den.

Digi.no har valgt å publisere adressen til tjenesten fordi den allerede distribueres av norske brukere av blant annet Twitter.

Oppdatert: Rett etter at saken ble publisert, kan vi registrere at det ikke lenger oppgis tall når man søker etter noen man ikke har søkt etter tidligere. Det gis ingen feilmelding, så det er uklart hva som er årsaken til dette.

Fikk du med deg denne? Lønna til 800.000 personer fritt tilgjengelig