JUSS OG SAMFUNN

Skeptisk til mobilovervåking

Datatilsynet ønsker ikke at privatpersoner eller ansatte skal bli overvåket med mobilposisjonering.

Innholdsleverandører står på trappene for å lansere tjenester for overvåking av både barn, voksne og utstyr. Men Datatilsynet er skeptisk.

– Vi opplever at både innholdsleverandører og teleoperatører er interessert i å levere GPS-tjenester som kan lokalisere brukerne. Dette vil kreve en god sikkerhet og personvern i tjenesten, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

Han framholder at det er greit å abonnere på varslingstjenester hvis folk selv aktivt ønsker det, for eksempel for å finne nærmeste pizzarestaurant. Han minner om Telenors ansvarsområde som i prinsippet skal være å styre samtalen til riktig sted og i ettertid fakturere. Blir det snakk om overvåking av personer vil dette være både et klart brudd på både personvernopplysninger og konsesjonsvilkårene i teleselskaper, mener Skåra.

Han er også skeptisk til forsikringsselskaper som kan spore opp hvor brukeren oppholdt seg i det tidspunktet for eksempel bilen ble stjålet.

– Hvis en forsikringstaker skal føle seg mistenkeliggjort fordi vedkommende ikke samtykker i å bli overvåket, kan det fort bli noe galt med hele samfunnet. Det er politiets jobb å hente inn personopplysninger og å ivareta rettsikkerhet, fastslår Skåra.

Han frykter også at fri flyt av personopplysninger kan bli misbrukt til andre formål.

Myndighetene har nylig slått ned på et tilfelle i Canada, der en person som kjørte leiebil fikk en betydelig tilleggsavgift. Med en liten skrift på bakerste side av leiekontrakten stod det at føreren kunne bli trukket med flere hundre dollar for hver gang fartsgrensen ble brutt. Bilen var utstyrt med en fartsmåler koblet til GPS. Den intetanende sjåføren endte opp med en klekkelig fartsbot uten å vite hvorfor.

Selskapet Autozeek innfører nå en tjeneste for overvåking av både barn og utstyr. Systemet vil la deg over Internett merke av soner der du vil at barnet eller for eksempel gravemaskinen skal befinne seg. Forflyttes gravemaskinen utenfor byggeplassen, får du en SMS-varsel.

Autozeek og deres samarbeidspartner Telenor har satt strenge regler for bruken av systemet. Det er bare eier av mobilen som kan si ja til at den posisjoneres.

Metoden åpner også for at arbeidsgiver kan utstyre sine ansatte med GPS i bilene og vite hvor den ansatte er til enhver tid.

Senior konseptansvarlig i Vital Skade, Børre Sjøblom forteller at sporingssystemer i båter for gjenfinning, er blitt svært vanlig.

– Å kunne spore opp stjålne lystbåter er et godt hjelpemiddel både for oss og eieren, forteller Sjøblom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.