JUSS OG SAMFUNN

Skjebnen til KommIT er utsatt

KS-sjefen fikk for lite tid - og for lite folk.

Administrerende direktør Lasse Hansen i KS ble sittende med mye av ansvaret alene for IT-utviklingen i kommunene og fylkeskommunene og syntes tiden ble for knapp til å forberede en grundig sak for hovedstyret.
Administrerende direktør Lasse Hansen i KS ble sittende med mye av ansvaret alene for IT-utviklingen i kommunene og fylkeskommunene og syntes tiden ble for knapp til å forberede en grundig sak for hovedstyret. Bilde: Scanpix
25. juni 2015 - 09:57

Det er ennå uvisst hvordan kommunene skal samle seg om å løse IT-utfordringene i årene som kommer.

Denne uken skulle hovedstyret i kommunesektorens organisasjon KS behandle spørsmålet om hvordan et nytt KommIT skal organiseres, men saken er utsatt til høsten.

En av årsakene er at digitaliseringssjefen har sluttet, og KS-sjefen våger ikke haste gjennom en behandling før sommeren.

I tillegg sluttet KommIT-sjefen underveis: Går til Evry

Eksperiment

KommIT er et eksperiment for å samle kommunenes IT-satsing. Det skal gjøre dem sterkere overfor leverandører, gjøre det enklere å samles om standarder og KommIT er tenkt som et felles talerør mot Staten.

Etter etableringen i 2012, var planen å vurdere hvor god idé dette egentlig var etter tre år.

Underveis kom det frem at KommIT som et ganske selvstendig program har kommet på kollisjonskurs med eieren KS.

– Flere påpeker at rollene mellom KS og KommIT er både uklare og problematiske. Hvis KS ikke oppfattes å snakke med én stemme, vil det på sikt være et betydelig omdømmeproblem, het det i saksfremstillingen til KS Hovedstyre i desember i fjor, basert på Rambøll-rapporten.

Les mer fra oppstarten: Kommunene tar it-kontroll

Sentrale grep

I mai var en annen konsulentrapport klar, og der var det en ganske klar beskjed om at det gjenstår mye jobb før kommunene er samlet i ett IT-rike.

KommIT-programmet har fått på plass en del konkrete ting, som digitale fellesløsninger, arkitektur og spesifikasjoner. Mest profilert er kansklje Svar UT.

Men behovet for samordning og sentrale grep synes å være stort, ifølge rapporten "Framtidig organisering av IKT-samordning i kommunesektoren".

Les mer: Vil gi SvarUT til alle

Må være sterk

De eksterne ekspertene ble bedt om å anbefale løsninger, og de mener at det trengs en sentral aktør med riktig kompetanse, legitimitet og kapasitet til samle kommunene i de sentrale IT-spørsmålene.

Spesielt overfor staten. Her må "nye KommIT" ha skikkelig regi på samarbeidet med sentrale myndigheter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Anbefalingen fra ekspertene går ut på at nye prosjekter, videreutvikling av fellesløsninger og statlige initiativ må ses i sammenheng.

– Arbeidet foreslås organisert som eget område i KS - og som får rollen som samarbeidspartner og premissleverandør overfor staten, som pådriver og samordner overfor kommuner og fylkeskommuner, og som premissleverandør for leverandørmarkedet, heter det.

Les også: Nå lover han fart på digitaliseringen

Måtte bremse

Nå var planen at hovedstyret skulle få saken på bordet før sommeren, men nå er den forsinket på grunn av en intern personalkabal i KS-ledelsen.

KommIT-sjef Kjersti Kierulf er kjent som en jobb-shopper og hoppet av til Evry for et halvt år siden.

I tillegg søkte områdedirektør for forskning, innovasjon og digitalisering, Trude Andresen rådmannsjobb og har hatt sin siste arbeidsdag i KS.

Dermed sitter KS-direktør Lasse Hansen nærmest alene med oppfølgingsansvaret. Og da følte han det var nødvendig å bremse.

Les også:  Nye IT-ideer til IT-ministeren

Kort tid

– Nå som Trude ble borte, blir det mer ansvar på meg for å følge opp saken. Da ble det for kort tid til å vurdere materialet og snakke med de impliserte. Derfor har jeg redegjort for hovedstyret at vi trenger mer tid, sier Hansen til digi.no.

– Vi fikk rapporten i mai. Da er det ikke mange dagene å involvere relevante medarbeidere medlemsrepresentanter og diskutere mulige alternative løsninger som grunnlag for en sak til hovedstyret, sier KS-direktøren.

Hvilke konsekvenser får denne utsettelsen?

– Forsinkelsen vil ikke få noen konsekvenser slik opplegget nå er. Det er jo i realiteten kun en sommer i mellom, svarer Lasse Hansen.

Så du denne? Tieto sluker Software Innovation

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra