Skjermfri PDA for blinde og svaksynte

PACmate er en fullverdig Pocket PC med blindeskrifttastatur og ørepropp i stedet for skjerm. En spennende applikasjon er GPS.

PACmate - PAC står for "personal all-purpose computer" - vil langt på vei kunne fungere som en fullverdig bærbar PC for blinde og svaksynte. Leverandøren, amerikanske Freedom Scientific, har begynt å registrere ordre for maskinen, og regner med å kunne levere de første produktene innen årsskiftet.

Selskapet har en avdeling i Konstanz i Tyskland, Freedom Scientific GmbH, med egen europeisk supportavdeling i Hamburg, Freedom Scientific GmbH European Support Center.

PACmate (leverandøren tillater også stavemåten PAC Mate) leveres i to modeller: BNS med blindeskrifttastatur og TNS med standard PC-tastatur. Begge drives av Microsofts PDA-system Pocket PC, og leveres med all standard programvare som Pocket Word, Pocket Outlook og Pocket Internet Explorer.

Det viktigste tillegget er skjermleseren Jaws, som opprinnelig ble utviklet for Windows. Jaws konverterer skjerminformasjon til kunstig tale. Windows-utgaven kan også konvertere skjerminformasjon til en leselist. Det er ikke klart om denne funksjonaliteten er tilgjengelig i den aktuelle Pocket PC-utgaven.

PACmate kan leveres med modem eller Ethernet-utgang som ekstrautstyr, og er ellers utstyrt med infrarød port for utveksling av data, for eksempel visittkort, med andre PDA-er, både Pocket PC og Palm. Prisen i USA er 2595 dollar for begge modeller, med et tillegg på 119 dollar for modem eller Ethernet. Apparatet veier 900 gram, og er 25 centimeter langt og 15 centimeter bredt.

Tidlig i 2003 lover Freedom Scientific at det skal bli mulig å installere GPS ("globalt posisjonerings system"), slik at blinde vil kunne bruke apparatet også til å finne fram i bygater og terreng.

En annen interessant applikasjon for blinde og svaksynte, er en strekkodeleser som kan brukes til å identifisere varer i et supermarked, eller når man henter fram ting hjemme for å lage middag.

Ellers vil PACmate kunne kjøre absolutt alle applikasjoner som ellers er tilgjengelige for Pocket PC-plattformen.

Til toppen