BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skjult agenda i fusjonsarbeidet

Nestleder i styret i Telenor/Telia, Arnfinn Hofstad mener det har eksistert en skjult agenda på svensk side, der målene har vært at Telenor skal innfusjoneres i Telia og at Tormod Hermansen skal fjernes. Selv om han mener en fusjon er det mest fornuftige, mener han at slik situasjonen er nå er fisjon den beste løsningen.

Frode Eriksen
14. des. 1999 - 18:38

Det var i ettermiddagsutgaven av papirutgaven av Aftenposten at Hofstad la bredsiden til og brakte hans syn på hva som skjedde på styrerommet onsdag i Telenor/Telia sist uke.

Og Hofstad medgikk på sin pressekonferanse tirsdag ettermiddag at det nærmest var en dødssynd det han nå gjorde, men at han måtte balansere styreleder i Telenor/Telia, Jan-Åke Kark, som mandag kveld på Redaksjon21 kom med sitt syn på hva som skjedde på styrerommet. For det var, ifølge Hofstad, den direkte foranledningen til at han i dag tidlig fortalte Aftenposten hva han mente hadde skjedd og hvordan han følte situasjonen.

Hofstad sier om styremøtet at presidiet, en gruppe som består av Kark og han selv, Tormod Hermansen og de to visekonsernsjefene Stig-Arne Larsson og Maranne Nivert anbefalte et kompromisforslag og var enige om at en ikke burde stemme for et forslag som kunne komme til å dele styret i to.

- Vi ville gi administrasjonen en ukes tid på å utrede mulighetene for en virituell organisasjon, der virksomheten i de to mobilselskapene ble værende der de var i dag. Men da to av de svenske styrerepresentantene bad om avstemming der og da gikk saken til avstemming og ble avgjort med Karks dobbeltstemme.

Hofstad sier at både mobilvirksomheten og nett-virksomheten ble lokalisert i strid med anbefalingene til ledelsen i forretningsområdene og nevner blant annet nett-delen som ble plassert i Norge som en slags kompensasjon for at svenskene fikk mobildelen. Dét til tross for at den norske lederen for dette området ikke hadde ett godt argument for hvorfor nett-delen burde legges til Norge.

Hofstad ber om respekt for avtalene og viser til en rekke ganger de siste månedene hvor de norske eierne har vært nødt til å sette ned foten for å få de svenske eierne til å forstå at dette ikke er en innfusjonering av Telenor i Telia, men en sammenslutning basert på balanse mellom partene.

En del av problemkomplekset er også det Hofstad kalte for skjult agenda fra svensk side der målene dels var at Telenor skulle innfusjoneres i Telia, og dels at Hermansen skulle ut.

- Sist gang fusjonen strandet var det nettopp fordi vi mente dette ble for mye av at Telenor skulle innfusjoneres i Telenor/Telia. Det kan synes som om dette målet fremdeles ligger der, konstaterte han.

- Vi må ikke stille oss slik at vi får et svensk selskap med noe norsk eierskap.

Hofstad sier at det aller beste og fornuftigste er å holde seg til den inngåtte avtalen og at begge parter respekterer denne. - Det ligger store synergier i fusjonen. Vi får ikke denne sjansen tilbake en gang til, sa Hofstad understreket at dette betinger at partene respekterer hverandre.

I dag er imidlertid situasjonen slik at han anbefaler en fisjon av de to selskapene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.