BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skolepost åpnes for alle skoler

Det er slutt på prøveperioden for Skolepost. I disse dager sendes det ut brosjyrer til alle skoler i Norge om hvordan elever og ansatte kan få gratis e-post, uavhengig av hvilken maskin de bruker for å logge seg på Internettet.

Eirik Rossen
21. jan. 1998 - 11:13

- Skolepost er et nettsted drevet av Nasjonalt læremiddelsenter, der registrerte brukere kan logge seg på for å sende og motta e-post, forklarer prosjektleder Tore Wersland.

- For å registrere deg som bruker, må du oppgi blant annet skole og et passord spesielt for den skolen. Du får en e-post-adresse etter modellen fornavn.etternavn@osl.skolepost.nls.no (osl står for Oslo, de andre fylkene har andre forkortelser) som kan brukes som en normal e-post-adresse.

Brukere har en innkurv og en utkurv, men kan ikke opprette mapper for å sortere posten sin. De har ikke anledning til å sende vedleggsfiler, og de må passe på å ikke lagre mer enn en megabyte e-post - rundt 500 meldinger på NLS-tjeneren.

Fordelen ved Skolepost er at du kan logge deg på nettet fra en hvilken som helst maskin hvor som helst i verden, og lese og sende e-post fra din personlige adresse, uten å endre på finurlige innstillinger på maskinens e-post-leser. Dette er spesielt viktig på skoler med et begrenset antall Internett-koplede PC-er som skal brukes av både elever og ansatte.

- Skolenett har vært utprøvet av rundt 500 brukere fordelt på 130 skoler siden oktober i fjor. Erfaringene har vært svært positive. Nå er vi i ferd med å sende brukerveiledninger til 3400 grunnskoler og 780 videregående skoler - tallet omfatter alle norske offentlige skoler, samt private norske skoler i inn- og utland.

Wersland regner med stor pågang etter hvert som elever og ansatte registrerer seg som brukere. Linjekapasiteten er økt til en megabit per sekund, og han er forberedt på å legge på enda mer båndbredde etter behov.

- Vi håper at dette skal spille en viktig rolle i undervisningen i flere fag framover. Vi tenker på brevvenner i mange land og på ulike språk, på prosjektarbeid med andre som ikke nødvendigvis er i det nærmeste nabolaget og på spesielle undervisningsopplegg. Under prøveperioden har vi blant annet hatt undervisningsopplegg på skolenettet med e-postede leserinnlegg til ulike aviser på engelsk.

Veiledningen inneholder opplysninger om nettetikk, men informerer ifølge Wersland ikke om sikkerhetsspørsmål.

- Vi vil gjøre dette på et senere tidspunkt, blant annet med en anbefaling og en anvisning på hvordan man tømmer nettleserens "cache", altså lager av leste nettsider, hvis man har kommet til å skrive noe som man ikke ønsker at andre skal få anledning til å lese. Men dette er jo et minimalt problem. Det viktigste er at brukerne forstår at e-post uansett er usikkert, fordi meldinger kan komme på avveier og i hendene på uvedkommende.

Wersland opplyser at selv om tjenesten har mange likhetstrekk med det populære amerikanske nettstedet Hotmail - som Microsoft nylig kjøpte - er applikasjonen på Skolepost egenutviklet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.