BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skriv Flash-applikasjoner i XML med Flex

Flex er et nytt utviklingskonsept fra Macromedia som skal gjøre det mulig å lage Flash-applikasjoner fra tekstbasert utviklingsverktøy.

18. nov. 2003 - 15:31

Webutviklere som skal sette sammen Flash-applikasjoner har til nå måtte bruke de relativt store og komplekse designverktøyene Macromedia selger. Mange utviklere foretrekker i stedet å jobbe i enkle, tekstbaserte redigeringsprogrammer.

    Les også:

Macromedia ser ut til å ha hørt bønnene og holder nå på utvikle det selskapet kaller Macromedia Flex, en presentasjonsserver og et applikasjonsrammeverk som gjør det mulig for utviklere å skrive Flash-applikasjoner ved hjelp av tekstbaserte XML-filer. Flex har til nå vært kjent under kodenavnet "Royale", og nå kommet inn i en fase hvor betatestere kan melde seg på.

Applikasjonsrammeverket for Flex skal ifølge Macromedia kombinere et rikt, utvidbart klassebibliotek med byggesteiner for å skape effektive applikasjoner, og kraftige tjenester for datatilknytning, utrulling og håndtering av erfaringer.

Den første Flex-utgaven, som ventes i løpet av første halvår 2004, vil kjøre på toppen av ledende J2EE-baserte applikasjonsservere. En .Net-versjon er også under planlegging. Flex bygger på standarder som XML, ECMAScript, SOAP og Macromedia Flash-filformat, SWF.

Macromedia arbeider også med to Flex-relaterte prosjekter for å kunne tilby rik støtte gjennom verktøyer for Flex-rammeverket og miljøet serveren opererer i. Det første prosjektet, som har kodenavnet Brady, er basert på Dreamweaver MX 2004 og tilbyr et visuelt verktøy for integrert utviking og debugging av Flex-applikasjoner. Betatesting av Brady vil starte i desember.

Det andre prosjektet, som har kodenavnet Partridge, gir integrert støtte for Flex-programmering i det åpen kildekodebaserte utviklingsmiljøet Eclipse. Det er ikke kjent hvor langt Macromedia har kommet i dette prosjektet.

Macromedia opplyser også at selskapet også planlegger et XML-skjema som gir grunnleggende støtte for Flex-språket i enda flere tredjeparts integrerte utviklingsmiljøer.

Ifølge Macromedia vil Flex-serveren lisensieres som et enterprise serverprodukt. Men selskapet planlegger også gratis lisenser for evaluering og for enkeltbrukere som utvikler på arbeidsstasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.