Skriv ut en videoskjerm

Fargeskjermer som kan lages ved hjelp av en nyutviklet 'trykke'-teknikk kan bli løsningen på billige skjermløsninger i fremtidens lommedatamaskiner.

Forskere fra Cambridge Display Technology (CDT) og Seiko Epson har utviklet verdens første virkelige fargeskjerm basert på røde, grønne og blå lysende polymerer (Light Emitting Polymers, LEP).

Til forskjell fra skjermer basert på flytende krystaller kan LEP-skjermer betraktes fra skarp vinkel, og en annen forskjell er at de ikke trenger hverken fargefilter, polariseringsfilter eller bakbelysning, og derfor er mye enklere å lage, skriver New Scientist.

Nyheten ble plukket opp av den populære nyhetstjenesten Slashdot, hvor det fantaseres om billige videoskjermer i hel veggstørrelse.

Forskerne fant at polymeret PPV vil sende ut lys når man sender strøm gjennom det. Seiko Epson, som lager inkjet-printere, har tilpasset inkjet-teknologien til å lage billige LEP-skjermer.

Ved å bruke PPV-løsning som 'blekk' har de klart å 'skrive ut' polymeret i rød, grønn og blå versjon som enkeltpixler på en silikonbase. Rødt, grønt og blått er grunnfargene i TV- og dataskjermer, med forkortelsen RGB.

Og i forrige uke kunne selskapet demonstrere en ferdig skjerm laget med teknologien. Sammen med CDT viste Seiko Epson frem en skjerm på 6,3 centimeter, som viste en videosnutt i TV-kvalitet på en 270.000-pixels skjerm.

Selskapene hevder de vil være i stand til å produsere disse skjermene billig nok til at video i farger vil lønne seg på fremtidens mobile telefon- og dataløsninger, skriver New Scientists nettsted.

"Last week's demo showed a mobile-phone-sized 6.3-centimetre LEP screen, displaying a colour video of TV quality on a 270 000-pixel screen. CDT claims it will be able to manufacture its display cheaply enough to make colour video affordable on future wireless Internet devices, such as palm tops, webpads and mobile phones. "

Hittil har problemet med LEP-skjermer vært at polymerene oksyderer og misfarges når de utsettes for lys. CDT har tidligere kun klart å produsere enfargede grønne skjermer, men hevder nå at de nye skjermene har en levetid lang nok for kommersielle forbrukerprodukter, skriver New Scientist.

Til toppen