Ende-til-ende-kryptering

Skrur på bedre kryptering i hele WhatsApp

Gjør det langt vanskeligere å avlytte samtaler.

Skrur på bedre kryptering i hele WhatsApp
(Bilde: WhatsApp. Montasje: digi.no)

Gjør det langt vanskeligere å avlytte samtaler.

Facebook-eide WhatsApp har lenge vært kjent for å støtte delvis ende-til-ende-kryptering av deler av tjenesten, men i går kunngjorde selskapet at slik kryptering nå er aktivert som standard i alle deler av tjenesten, så lenge brukerne benytter den nyeste versjonen av appen.

- Ideen er enkelt: når du sender en melding, vil den eneste personen som kan lese den være personen eller gruppechat-en som du sender meldingen til. Ingen andre kan se innsiden av meldingen. Ikke kyberkriminelle. Ikke hackere. Ikke undertrykkende regimer. Ikke engang oss. Ende-til-ende-kryptering bidrar til å gjøre kommunikasjon via WhatsApp privat – omtrent som ansikt-til-ansikt-kommunikasjon, skriver WhatsApp i en kunngjøring.

Ikke bare tekst

Ende-til-ende-krypteringen gjelder både samtaler, tekstmeldinger, foto, video, filer og talemeldinger, inkludert gruppechat.

WhatApp-gründeren Jan Koum skriver i kunngjøringen at han er oppvokst i Sovjetunionen under kommunistregimet. Blant årsakene til at familien hans flyttet til USA var det faktum at folket i hjemlandet ikke kunne snakke fritt.

- Nylig har det vært mye diskusjon om krypterte tjenester og arbeidet til justismyndighetene. Selv om vi erkjenner det viktige arbeidet som justismyndighetene gjør for å holde folk trygge, betyr anstrengelser for å svekke kryptering en risiko for at folks informasjon kan bli utsatt for misbruk av kyberkriminelle, hackere og røverstater, heter det i uttalelsen.

Til toppen