JUSS OG SAMFUNN

Skulle lage safirglass for iPhone. Nå står de tiltalt for bedrageri

FLOPPET: Safir-fabrikken til Apple ble nedlagt i 2015 og partner GT Advanced Technologies måtte søke konkursbeskyttelse og si opp rundt 900 ansatte. Selskapet og tidligere toppleder er nå tiltalt for å ha misledet markedet ved å holde tilbake nøkkelinformasjon.
FLOPPET: Safir-fabrikken til Apple ble nedlagt i 2015 og partner GT Advanced Technologies måtte søke konkursbeskyttelse og si opp rundt 900 ansatte. Selskapet og tidligere toppleder er nå tiltalt for å ha misledet markedet ved å holde tilbake nøkkelinformasjon. Bilde: First Solar
7. mai 2019 - 20:00

USAs finanstilsyn SEC tar ut tiltale om bedrageri mot selskapet som mislyktes med å framstille syntetisk safir for Apple.

GT Advanced Technologies tok i oktober 2013 oppdraget med å lage safirglass, som var tiltenkt en fremtidig iPhone-skjerm. Det endte som kjent i fiasko.

Apple førte opp et digert anlegg i Arizona-ørkenen, som de stilte til rådighet. De ga også leverandøren et lån på flere milliarder kroner for å komme i gang med masseproduksjonen.

Det ripebestandige materialet man gjerne finner i eksklusive klokker var ment å gi et konkurransefortrinn, men det ble langt vanskeligere å lage 262 kg tunge safirblokker for større mobilskjermer av god nok kvalitet.

Tiet om problemene

Senere da samarbeidet strandet måtte GT søke om konkursbeskyttelse, men lenge før dette visste ledelsen om både produksjonsproblemer og et voksende økonomisk uføre, viser tiltalen.

I april 2014 var daværende toppsjef Thomas Gutierrez og andre ledere kjent med at Apple holdt tilbake deler av milliardlånet, fordi safirproduksjonen ikke hadde klart å møte kravene til blant annet kvalitet og kvantitet.

SEC anklager nå selskapet og ledelsen for å ha tilbakeholdt slike vesentlige opplysninger ved fremleggelse av kvartalsregnskap på den tiden, og at de dermed har gjort seg skyldig i økonomisk kriminalitet.

– GT og toppsjefen tegnet et glansbilde av virksomheten og mulighetene for å hente inn kapital som var avgjørende for selskapets overlevelse, mens de tiet om informasjon som ville ha katastrofale konsekvenser for selskapet, sier direktør Anita Bandy i påtaleenheten til SEC i en kunngjøring.

Det er uklart hvilken straff selskapet risikerer hvis de blir dømt etter tiltalen. Gutierrez har vedtatt en personlig bot på rundt 140 000 dollar.

Apple har for lengst inngått forlik med sin tidligere underleverandør. I 2015 ble det kjent at de sletter milliardgjelden. Og produksjonsanlegget i Arizona skulle bygges om til et enormt datasenter.

Ikke lenger konkurs

GT har de siste årene klart å riste av seg konkurstrusselen, skrev Wall Street Journal i november i fjor.

Selskapet har konvertert sine kreditorene til aksjonærer og lyktes med å hente inn ny kapital. Sakte men sikkert har de bygget opp en ny virksomhet, denne gang innen produksjon av et annet superhardt materiale, silisiumkarbid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.