BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skylake kan bli oppgraderingen vi har ventet på

Lekket presentasjon viser til lovende forbedringer.

Kan vi vente oss en Skylake-utstyrt Surface Pro 4 innen kort tid?
Kan vi vente oss en Skylake-utstyrt Surface Pro 4 innen kort tid? Bilde: Thomas Marynowski
27. juli 2015 - 10:13

Intel har tidligere lovet at deres Skylake-arkitektur vil rulles ut mot slutten av året. Det er knyttet en god del spenning til lanseringen: Skylake bruker den samme 14 nm-produksjonsprosessen som forgjengeren Broadwell, men det ventes mer betydelige fremskritt innenfor ytelse, energiforbruk og andre detaljer.

Hva slags konkrete forbedringer det er snakk om har Intel ikke uttalt seg høyt om. Nettstedet FanlessTech har imidlertid fått tilgang til lekkede Intel-presentasjoner som legger ut en rekke detaljer om teknologien.

Bedre på det meste

Les også: Moore's lov er utsatt

Og det ser unektelig spennende ut. Skal man tro presentasjonen (som bruker en veldig tradisjonell Intel-layout) vil Skylake-baserte maskiner by på merkbare økninger på de fleste områder.

Den generelle ytelsen skal øke med opptil 20 prosent, og spesielt grafikkytelsen skal forbedres – det er snakk om økninger på mellom 16 og 41 prosent i 3D-ytelse. Dette avhenger av prosessortypen, og de største forbedringene vil man se hos Y-serien. Y-serien er de minste mobilprosessorene, slik at de tynneste og letteste bærbare vil se den største økningen i grafikkytelse. Maskinen som den nylig lanserte MacBook, for eksempel, vil tjene stort på Skylake.

I tillegg til ytelse vil vi trolig se betydelige forbedringer i batterilevetiden. Det er snakk om oppimot 30 prosent bedre levetid, ifølge Intels presentasjon vil en maskin som i dag holder i 8,5 time kunne være i over 11 timer med Skylake. En virkelig strømeffektiv bærbar som MacBook Air kunne teoretisk holdt det gående i hele 15 timer, noe som begynner å bli virkelig imponerende.

Les mer: Spår pc-nedtur i 2015

Det påpekes også fordeler som bedre videohåndtering, mer effektive kameraløsninger og mer responsiv berøring.

Det har tidligere vært snakk om at Intel vil vise Skylake offisielt på Gamescom-konferansen i Tyskland neste uke.

Det spekuleres også i at en ny Surface Pro-modell vil vises frem av Microsoft i forbindelse med Skylake. Microsoft lanserte aldri en Broadwell-basert Surface Pro, og tiden kan være inne for en skikkelig oppdatering komplett med Windows 10.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.