KOMMENTARER

Slag i lufta mot iPhone

Microsoft virker ute av stand til å hente igjen det tapte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. feb. 2009 - 13:04

Microsoft avduket denne uken Windows Mobile 6.5, selskapets nyeste operativsystem til mobiltelefoner, under Mobile World Congress i Barcelona. De største nyhetene ser ut til å ha vært en bedre utgave av Internet Explorer og et brukergrensesnitt som i alle fall på overflaten er bedre egnet for berøringsskjermer.

Tilbakemeldingene fra kommentatorer som har prøvd det nye operativsystemet, er temmelig samstemte. De mener at denne versjonen har lite å tilføre den funksjonaliteten som allerede finnes i dagens Windows Mobile-baserte håndsett, riktignok utstyrt med egenutviklede eller tredjeparts brukergrensesnitt og Opera Mobile som nettleser.

Men selv den nye mobilversjonen av Internet Explorer vil snart bli tilgjengelig også i kommende mobiler med Windows Mobile 6.1, så det vil ikke kunne kalles en nyhet når 6.5-utgaven blir tilgjengelig i nye mobiler en gang utpå høsten.

Heller ikke dagens versjon av Windows Mobile, som ble introdusert for et knapt år siden, var noen stor oppdatering. Dermed vil høstens nye mobiltelefoner med Windows Mobile som operativsystem fortsatt ikke tilby vesentlig mer enn det Microsoft introduserte med Windows Mobile 6.0 for drøyt to år siden, altså kun kort tid etter at Apple viste fram iPhone for første gang.

I løpet av de to årene som har gått, er Windows Mobile 6.5 det beste Microsoft har greid å prestere. Innen det kommer på markedet, er det ikke utenkelig at Apple er klar med enda en versjon av iPhone-programvaren. Hva den eventuelt vil inkludere, er uklart.

Først til neste år vil Microsoft komme med en virkelig stor oppgradering til selskapet operativsystem for mobiltelefoner. Windows Mobile 7 skal inneholde vesentlige nyheter og kunne utnytte maskinvare som ennå ikke er tilgjengelig i mobiltelefoner, blant annet tokjernede prosessorer og avanserte grafikkløsninger, for eksempel Nvidias Tegra-produkt.

Men mobiler med Windows Mobile 7 kommer sannsynligvis på markedet først om 18 måneder, og det er allerede kjent at Nvidia nå også tilbyr Android-støtte for Tegra. Løsningen skal gjøres tilgjengelig for mobilprodusenter i neste kvartal.

Denne skjermen er den største nyheten i Windows Mobile 6.5.
Denne skjermen er den største nyheten i Windows Mobile 6.5.

En vesentlig forskjell på Windows Mobile på den ene siden og iPhone-programvaren, Android og etter hvert trolig også Symbian OS, er at Microsoft ønsker å tjene penger på selv de mindre oppdateringene. Det er selvfølgelig greit. Problemet er at disse oppdateringene ikke engang er bakoverkompatible med mobiler som bruker forrige versjon. Det betyr at for hver gang Microsoft innfører vesentlig ny funksjonalitet i Windows Mobile, så må brukerne kjøpe en ny mobil for å få glede av det.

Man kan ikke laste ned små versjonsoppdateringer som Windows Mobile 6.1 eller 6.5 til sin Windows Mobile 6.0-mobil, heller ikke mot betaling eller fra mobilleverandøren. Brukere av den første iPhone-modellen kunne fritt laste ned versjon 2.0 av operativsystemet så snart det ble tilgjengelig.*

Det er lite som tyder på at det vil bli noe annerledes med Android enn med iPhone. T-Mobile, som tilbyr den Android-baserte mobilen G1, kom nylig med versjon 1.1 av Android. Denne installeres automatisk på mobilen, uten at brukeren behøver å gjøre noe annet enn å ha mobilen skrudd på. Oppdateringen inkluderer både feilfikser og ny funksjonalitet.

Det er ingen grunn til at T-Mobile, Google eller Open Handset Alliance Project ikke skal tilby den nyeste utgaven av Android til dagens brukere av plattformen.

Det siste av de store operativsystemene til smartmobiler, faktisk det største, er fortsatt litt i koma, i alle fall utad, etter at Nokia overtok hele selskapet og gjorde det til en stiftelse. Samtidig ble Symbian OS gjort til åpen kildekode. Heller ikke Symbian har gitt eksisterende brukere av mobiltelefoner muligheten til å oppgradere til nye versjoner av operativsystemet. Hvorvidt dette vil fortsette, nå som programvaren skal tilbys royaltyfritt, er uklart. Den første royaltyfrie utgaven kan ventes dette halvåret.

Symbian kunngjorde allerede i 2007 at støtte symmetrisk flerprosessering og avanserte grafikkløsninger var noe som ville komme i selskapets operativsystem. Det er uklart om denne funksjonaliteten er på plass i dagens utgave, Symbian OS 9.5. Opprinnelig skulle disse egenskapene tilbys i mobiler allerede i fjor, men slike ting har blitt mer uklare etter omstruktureringen.

Hvorfor velger så mobilprodusenter og mobilkunder mobiler med Windows Mobile når dagens versjoner virker urgamle og mulighetene for oppgradering uten nytt mobilkjøp er fraværende?

Blant annet kunngjorde LG Electronics så sent som i går at selskapet heretter vil ha Windows Mobile som sin primære smartmobilplattform, og at selskapet blant annet planlegger 50 nye modeller de nærmeste årene, hvorav 26 i 2012.

Dette hadde vært lettere å forstå dersom avtalen kun innebar Windows Mobile 7 og nyere, men LG lover å tidoble salget av Windows-mobiler allerede fra 2008 til 2009.

For brukernes del har Windows Mobile selvfølgelig velkjente fellestrekk med Windows på PC-en. Synkroniseringsmuligheten med Windows ved hjelp av ActiveSync er også populær. Men lignende løsninger finnes også til de andre plattformene.

Windows Mobile har også støtte for svært mye programvare, men det kan også Symbian OS og iPhone vise til. For Android har det tatt litt lenger tid, men nå tillates det at tredjepartsutviklere tar betalt for sine produkter gjennom Android Market, noe som kan føre til en kraftig økning i utvalget.

Windows Mobile har selvfølgelig også støtte for blant annet Microsofts Exchange Server. Men slik støtte er nå også på plass i svært mange andre forretningsmobiler basert på blant annet Symbian OS, med lisensiert teknologi fra Microsoft.

Med dette som betingelser, må Microsoft virkelig legge seg i selen for at Windows Mobile 7 skal framstå som nyskapende i forhold til den voksende mengden av konkurrenter. Funksjonalitet det har gått rykter om, slik som multitouch, bedre støtte for bevegelsessensorer, en ny Office Mobile-pakke og en ny Media Player, imponerer ikke på papiret.

Spørsmålet er om Microsoft er i stand til å gjøre dette. Til tross for selskapets enorme ressurser, selskapet bruker svært mye mer penger på forskning og utvikling enn for eksempel Apple, er det flere som mener at selskapet ikke leverer og i stedet bruker penger på ting det aldri blir noe av.

Rettelse: Dette har vist seg å være en misforståelse. Det er mulig å oppgradere mange Windows-mobiler med nyere utgaver av operativsystemet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.