Slapp start for Microsoft Edge

Kun IE-brukere lokkes over.

Slapp start for Microsoft Edge
Windows 10 har blitt tatt i bruk av mange, men interessen for Microsofts nye nettleser, Edge, er på ingen måte like stor. Bilde: Microsoft og digi.no

Det har gått mer enn to måneder siden utrullingen av Windows 10 til pc-er og nettbrett startet, og ifølge Microsoft er operativsystemet nå installert på mer enn 110 millioner enheter. Dette er tall som Microsoft nok er fornøyde med.

Les gjerne også: Selvsikre Microsoft slo på stortromma 

Microsoft Edge

En av de store nyhetene i Windows 10 er nettleseren Edge, som er en moderne erstatning til Internet Explorer, selv om veterannettleseren stadig er inkludert.

Med Edge ønsker Microsoft ikke bare å kunne tilby et lettere og mer moderne produkt. Men det er også viktig for selskapet å tilby en nettleser som brukerne setter pris på. En av årsakene er at de store nettleserleverandørene har mye påvirkningskraft når nye webteknologier utvikles og standardiseres. 

Internet Explorer har mistet brukere jevnt og trutt de siste 10-15 årene, ved at Windows-brukerne i økende grad har valgt å benytte Firefox eller Chrome i stedet. På smartmobiler og nettbrett har de WebKit/Blink-baserte nettleserne Safari og Chrome nesten hele markedet alene.

Leste du denne? Derfor har Microsoft Edge to versjonsnumre 

Fortsatt umoden

Nå må det uansett understrekes at Edge på en del områder framstår som litt uferdig. Microsoft har for eksempel prioritert å bygge inn støtte for den digitale assistenten Cortana i stedet for å få på plass den lovede støtten for nettleserutvidelser, som er en viktig egenskap ved mange de konkurrerende nettleserne.

Om dette er en smart strategi, er antakelig for tidlig å si. Men de fleste tall som nå foreligger, tyder på at Edge overtar brukere fra Internet Explorer, men ikke fra konkurrentene, blant brukerne som har oppgradert til Windows 10.

Les også: Edge kan få støtte for flere åpne medieformater 

Ingen umiddelbar suksess

Analyseselskapet Quantcast kom denne uken med et blogginnlegg hvor nettopp slike tall presenteres. Der fortelles det at mer enn 15 prosent av Windows-trafikken selskapet registrerer, nå kommer fra Windows 10.

Tallene fra Quantcast viser at Chrome faktisk brukes av en noe større andel av Windows 10-brukerne, noe over 70 prosent, enn blant brukerne av eldre Windows-versjoner, hvor andelen er noe under 70 prosent.

Bortsett fra en liten topp for Edge rett etter lanseringen av Windows 10, er fordelingen mellom nettleserne svært stabil når man ser på Windows 10 isolert.

StatCounter og NetMarketShare har som alltid svært forskjellige tall for nettleserandelene, spesielt når det gjelder Internet Explorer og Chrome. StatCounter mener at Chrome er klart størst, mens NetMarketShare mener at Internet Explorer stadig er den klart mest brukte nettleseren.

Men hos begge viser tallene hittil i år, til og med september, at andelen til Chrome øker, mens andelene til Internet Explorer faller. Ingen av diagrammene har med Edge som et eget punkt, men i StatCounters bakgrunnstall kan man se at Edge passerte 1 prosent i september. Disse tallene gjelder dog for hele desktop-segmentet, inkludert Linux og OS X.

Egentlig klar for pensjon: Internet Explorer er 20 år 

Blant våre lesere

Blant desktopbrukerne som har besøkt digi.no den siste uken, har Edge til sammenligning en andel på 5,3 prosent. 32,4 prosent av Windows-brukerne som besøkte oss i denne perioden, benyttet Windows 10. Fortsatt er Windows 7 den mest brukte Windows-utgaven, med 48,9 prosent, mens Windows 8.x har benyttes av 18,4 prosent av Windows-brukerne.

Nettleserandeler i Windows 10 på digi.no i begynnelsen av oktober 2015.
Nettleserandeler i Windows 10 på digi.no i begynnelsen av oktober 2015. Bilde: digi.no
 

Nettlesertallene for Windows 10 viser at 22,2 prosent benytter Edge og 7,8 prosent benytter Internet Explorer. Andelene til Chrome, Firefox og Opera er henholdsvis 51,5 prosent, 14,3 prosent og 4,3 prosent.

Chrome har brukes av en betydelig høyere andel av Windows 10-brukerne enn blant Windows 7-brukerne, hvor Chrome-andelen er 46,4 prosent. 33,4 prosent av Windows 7-brukerne har besøkt digi.no med Internet Explorer.

Den aller høyeste Chrome-andelen finner vi likevel blant brukerne av Windows 8.x. Der er andelen på 54,1 prosent, mens IE-andelen er på 26,5 prosent. For de andre nettleserne svinger andelene med maksimalt to prosentpoeng mellom de ulike Windows-utgavene.

Tallene våre, som er hentet fra Google Analytics, har en rekke potensielle feilkilder. Blant annet er det en del som blokkerer nettopp sporingen til Google Analytics.

Les også: Stilsett må tilpasses runde skjermer