Slik blir neste generasjon ADSL

Et svensk teleselskap tilbyr nå vanlige brukere ADSL2+ med høy kapasitet, en teknologi som ventes til Norge i høst.

Et svensk teleselskap tilbyr nå vanlige brukere ADSL2+ med høy kapasitet, en teknologi som ventes til Norge i høst.

Svenske Song Networks tilbyr nå bredbånd basert på den nye teknologien ADSL2+. Det gir svenske privatbrukere mulighet for en kapasitet på hele 28 Mbit per sekund. Til sammenligning har de fleste norske brukere en kapasitet på 1-2 Mbit/s.

- Privatmarkedet har vist stor interesse for høyhastighets Internett, og det er morsomt å nå kunne tilby en prestasjon som man ikke trodde var mulig med ADSL for noen år siden, sier Christer Isacsson i Song Internet Wholesale i Sverige i en pressemelding.

Det er svenske brukere som får dette tilbudet først. I Norge har andre aktører som NextGenTel og Firstmile har varslet at bredbåndslinjer basert på ADSL2 vil komme i løpet av høsten.

Oslo-baserte Firstmile har overfor digi.no tidligere i år antydet et prisnivå på rundt 495 kroner per måned for gratis lokale tellerskritt, Internett, TV og video på forespørsel. TV-signalet vil kreve rundt 5 Mbit/s.

– Vi har en betaversjon av teknologien allerede i dag, men har ikke lov til å legge det i telenettet før vi får tillatelse fra Telenor, sa Marius Rønningen i Firstmile til digi.no tidligere i år.

    Les også:

Det svenske tilbudet er basert på ADSL2+, noe som gir en kapasitet på 28 Mbit/s nedstrøms og 3 Mbit/s oppstrøms. Song har allerede et tilbud i dag som gir privatbrukerne 8 Mbit/sekunds-linje.

- Gjennom å bryte ny mark og tilby markedet høyere kapasitet legger vi grunnen for at nye tjenestetilbud, der vi fremtiden kanskje får se både telefoni og TV i ett og samme nett, sier Isacsson i Song Networks.

ADSL2 kommer i tre versjoner: ADSL2, ADSL2+ og ADSL2++. Standard ADSL2 gir en båndbredde på opptil 12 Mb/s. ADSL2+ øker kapasiteten til opptil 3 Mb/s oppstrøms, og hele 28 Mb/s nedstrøms, mens ADSL2++ kan gi hele 48 Mb/s nedstrømskapasitet.

Til toppen