BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik blir nye HP

Investorene jubler, analytikere er kritiske.

Meg Whitman skal lede det bedriftsfokuserte Hewlett Packard Enterprise.
Meg Whitman skal lede det bedriftsfokuserte Hewlett Packard Enterprise. Bilde: Imaginechina/Corbis/All Over Press
7. okt. 2014 - 08:32

Etter at det i går ble først ryktet, så bekreftet, at tradisjonsrike Hewlett Packard skulle splittes i to selskaper, kommer det nå frem mange flere detaljer.

Oppstykkingen av HP skjer 75 år etter at selskapert ble grunnlagt, og årsaken er et behov for å være fleksibel i en teknologiverden i stadig endring.

De to nye selskapene vil hete HP Incorporated, som vil fokusere på forbrukerprodukter, altså PCer og printere, og Hewlett Packard Enterprise, som vil selge servere, lagringsutstyr, programvare relatert til det, og andre tjenester for bedrifter.

Begge selskapene skal være omtrent like store, med forventede inntekter på rundt 50 millarder dollar årlig.

HP-sjefen Meg Whitman skal lede Hewlett Packard Enterprise, og selskapet skriver i en pressemelding at kundene vil ha de samme valgmulighetene for hvordan å rulle ut nye teknologier, men vil forholde seg til en enklere og mer fleksibel partner.

HP Inc., vil satse på å være profitabel raskt, og vil investere i nye teknologier som 3D-printing og «nye opplevelser». Samtidig skal HP Inc. jobbe ifølge en etablert og tydelig strategisk plan.

Transaksjonen ventes fullført innen utgangen av finansåret 2015.

Nyheten om separasjonen ble godt mottatt av investorene, og aksjekursen til HP steg med seks prosent etter at planene ble kunngjort.

Analytikere er imidlertid mer skeptiske: Roger McNamee i selskapet Elevation Partners sier at HP er to til tre år etter alle trender, og at IBM gjorde det riktige da de kvittet seg med PC-avdelingen sin for flere år siden. – HP har vært dårlig ledet de siste 20 årene, sier McNamee til CNBC.

Med oppstykkelsen kommer også flere oppsigelser. HP er allerede i gang med en nedskjæringsprosess, og det er ventet at ytterligere 5000 vil måtte gå i løpet av splittelsen. Totalt vil HP si opp 55.000 ansatte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.