Slik blir Sun billigere enn Dell

Sun vil bli grossist i CPU-timer, og Scott McNealy mener han kan selge dem billigere enn Dell.

Sun vil bli grossist i CPU-timer, og Scott McNealy mener han kan selge dem billigere enn Dell.

Sun-sjef Scott McNealy var tredje ute blant hovedgjestene som talte til Oracles store kundearrangement OpenWorld i San Francisco, etter Wintel-profetene Carly Fiorina (HP) og Michael Dell. McNealy er kjent for foraktfulle utfall mot Microsoft og Bill Gates. Denne gangen viste han et gladbilde av seg selv og Bill Gates, og rettet sarkasmen hovedsakelig mot Hewlett-Packard, IBM, Dell, Intel og Red Hat.

Vertskapet fikk også sitt. Oracle-sjefenes latterliggjøring av «big iron» til fordel for små bokser som kan klynges og legges til etter behov retter seg også mot Sun, selv om Larry Ellison og hans kvinner og menn gjerne understreker hvor anvendelige de mindre Sun-boksene er i grid-modellen. I dag kjører Oracle sine mest kritiske systemer på Sun, og man kan ane hvilket mareritt det vil bli for McNealy dersom dette «jernet» skulle erstattes av bladservere fra Dell og HP.

– Vi vil opprettholde vår forbindelse med Oracle uansett hvor ofte Larry sier grid eller Intel eller Dell eller Red Hat, sa McNealy da han hadde mobbet seg ferdig. Han la til: – Det var viktig for oss å få Oracle til å sertifisere seg på AMD64 og Solaris x86.

Kombinasjonen Opteron og Solaris x86 kan bli Suns skanse dersom Oracle lykkes i sitt angrep mot «big iron».

For øvrig sammenliknet McNealy sin omfavnelse av Steve Ballmer med bokseres håndtrykk ved kampstart: Etterpå slåss de som f… og holder seg til regelverket.

McNealys strategi framover er en tretrinns rakett som starter med å angripe kostnader og kompleksitet, fortsetter ved å kjøre stadig flere tjenester via nettet, og fullfører ved å kombinere mobilitet med sikkerhet.

Dette er McNealys prisliste til kunder som vil satse på Sun og et enklere og rimeligere liv:

  • én dollar per CPU-time
  • 0,80 dollar per gigabyte per måned
  • 100 dollar per ansatt per år for all infrastrukturprogramvare (Java Enterprise System)
  • 50 dollar per ansatt per år for SmartOffice-applikasjonene med funksjonalitet tilsvarende Microsoft Office

– Vi vil tilby deg en IP-adresse til en Solaris Grid Container. Ordren kan effektueres på noen timer. Så kan du bruke så mange CPU-timer du trenger. Kjør applikasjonene du vil, under Red Hat eller Solaris. Vi skal bli grossist i CPU-timer. Og vi skal gjøre det samme med lagring.

McNealy snakker om «call plans», altså tjenester som leveres når du ber om dem.

– Det er dit teknologien beveger seg. Programvare kommer til å bli gratis. Det du vil betale for, er tjenester. Det har jeg sagt i fem år. Google lar deg bruke sin programvare, de prøver ikke å selge den til deg. Du har ikke interesse av å eie programvare, fordi den vil bli utdatert innen du får installert den.

Hetsen mot all «big iron» er misforstått, mener McNealy. Han trekker opp en nestegenerasjons Sparc-brikke fra lomma, kodenavn Niagara, og presenterer den som «grid on a chip».

– Vi bruker 1,9 milliarder dollar på forskning og utvikling i år. Det gir resultater. Her har dere åtte prosessorkjerner. I SMP-modus [symmetrisk flerprosessering] gir det 32 tråder. Energiforbruket er 56 watt. Hva tror dere Google med deres Intel-rack bruker mest penger på? Strømregningen! Hvor mange watt er det per tråd i ditt miljø? Solaris spiser tråder til lunsj. Med Niagara får vi endelig en brikke som blir operativsystemet verdig. Og vi samarbeider med Oracle for å gridinnstille denne brikken. Her har du en grid på en brikke, og hvis du trenger enda mer, kan du bruke den som node i en grid med flere av samme sort.

På pressemøtet etter innledningen må McNealy forsvare kjeftbruken sin.

– Alle bruker betegnelsen «grid» på sin måte. Oracle lager en grid med sin database. Andre typer klynger er også grid. SMP er en form for grid, det samme er flere kjerner i en og samme prosessor.

Om prismodellen har han denne tiraden:

– I dag tilbyr vi CPU-timer og gigabyte-måneder. En annen viktig kategori vi vil tilby, er desktop-uker. For noen dollar kan du disponere en SunRay [Suns tynnklient] i en uke. Programvaren er som kjent gratis. Hvis du vil binde deg for to år, bruker jeg samme modell som mobilprodusentene: Jeg gir bort SunRay-en. Brukeradministrasjon er null. Klienten trekker 15 watt, og den kan også brukes som IP-telefon. Jeg vil kjøre dette tilbudet også til hjemmene gjennom operatørene.

Dette gir en prisstruktur som vil utkonkurrere alle de andre, mener McNealy.

– IBM kan ikke tilby en CPU-time til én dollar. Det sprenger WebSphere-modellen deres og Global Services-modellen deres i filler. Dell kan heller ikke gjøre det. Se selv på tallene. De har kostnader som vi ikke har.

Her taler McNealy uten manus, men regnestykket skisseres slik:

– Ta en fireveis Intel-server fra Dell. For samme pris gir den 40 prosent mindre ytelse enn vår tilsvarende Opteron-boks. Så må de kjøre Linux, og må betale Red Hat. Vi bruker Solaris. De kan godt kjøre Solaris, men da må de betale oss. Så trenger de programvare for å kjøre webtjenester. Det må de kjøpe fra noen, for eksempel BEA. Vi har det innhus. Kostnadene deres baller på seg. Greier de å kjøre boksen i 80 prosent kapasitet hele året, vil én dollar per CPU-time gi dem en inntekt på 26.000. Det bare holder ikke.

HP har enda større omkostninger, mener McNealy.

PC-er er håpløst kostnadsdrivende, mener Sun-sjefen, og viser til egne erfaringer.

– Hos oss har vi 30.000 tynne klienter. Med Java-kortet får hver medarbeider tilbake sin arbeidsflate, uavhengig av hvilken maskin han bruker på jobben, eller om han stikker den i maskinen hjemme. De fungerer som IP-telefon, og samtalene følger folkene når de beveger seg fra maskin til maskin. Effektiviteten er enorm for både brukere og IT-drift. Dell har ikke noe i nærheten av dette.

Til toppen