Slik er Apple iPhone bygget opp

Apple består av av komponenter fra en rekke leverandører. Her får du en oversikt.

Slik er Apple iPhone bygget opp

Apple består av av komponenter fra en rekke leverandører. Her får du en oversikt.

Apple selger selskapets dyreste iPhone-modell, den med 8 GB lagringsplass, til 599 dollar stykket. Da er mobilen bundet til et AT&T-abonnement i to år.

Analyseselskapet iSuppli har plukket fra hverandre en iPhone og har sett på hvilke komponenter den inneholder og vurdert kostnadene av disse. Kort oppsummert er den samlede deleprisen for den dyreste iPhone-modellen på 265,83 dollar, omtrent 44 prosent av utsalgsprisen til mobilen. I tillegg kommer selvsagt utgifter til royalties, montering, distribusjon, forhandlere, samt til brukerstøtte og videreutvikling. Likevel bør det være godt rom for framtidige priskutt, ikke minst fordi deleprisene stadig vil reduseres.

Apple har tatt i bruk nøkkelkomponenter fra en rekke leverandører, hvorav flere som selskapet tidligere ikke har benytter. Dette inkluderer tyske Infineon, som leverer den digitale basebånd-transceiveren og strømstyringsenheter. Disse koster ifølge iSuppli til sammen 15,25 dollar.

National Semiconductor leverer bare én liten brikke som koster 1,50 dollar. Dette er det serielle skjermgrensesnittet, som knytter skjermen til grafikkontrolleren. Brikken benytter Nationals Mobile Pixel Link-standard. National har aldri tidligere levert brikker til iPod.

Skjermen er blant de viktigste komponentene i iPhone. Den berøringsfølsomme modulen leveres av tyske Balda sammen med kinesiske TPK Holding. Modulen antas å koste 27 dollar. Selve bildeskjermen kan leveres av tre ulike selskaper, Epson, Sharp og Toshiba Matsushita Display Technology. Prisen skal være på omtrent 24,50 dollar.

De viktigste komponentene i Apple iPhone - (foto iSuppli)

Samsung er likevel den viktigste leverandøren, målt i kostnaden på komponentene selskapet leverer. Dette inkluderer mobilens applikasjons-prosessor, som inkluderer en ARM RISC-kjerne. Denne koster 14,25 dollar. Dessuten leverer Samsung både flashminnet og DRAM-minnet til mobilen. Flashminnet koster 24 dollar for 4 GB-utgaven og 48 dollar for 8 GB-utgaven. Systemminnet er på 1 gigabit DDR SDRAM, noe som koster 14 dollar. I 8 GB-utgaven utgjør delene fra Samsung 30,5 prosent av den totale delekostnaden, til sammen 76,25 dollar.

CSR leverer Bluetooth-brikken, som koster 1,90 dollar, mens Marvel står for WLAN-brikken til 6 dollar.

    Les også:

iSuppli er mer optimistiske når det gjelder iPhones muligheter til å hevde seg i markedet enn det mange andre analyseselskaper er. Selskapet tror Apple vil levere 4,5 millioner iPhone-mobiler allerede i år og følge popp med hele 13,5 millioner enheter neste år. Apples egen offisielle målsetning er på 10 million enheter innen utgangen av 2008.

iSuppli mener at salget av iPhone vil fortsette å øke i årene framover. Forventet salgstall for 2011 er på over 30 millioner enheter.

Til toppen