Slik er Microsofts planer for Edge-nettleseren

I alle fall under skallet.

Slik er Microsofts planer for Edge-nettleseren
Microsoft må holde høyt utviklingstempo dersom Edge skal framstå som et reelt alternativ til konkurrerende nettlesere. Planene for 2016 ser lovende ut, men inneholder få overraskelser. Bilde: Microsoft og digi.no

Microsoft presenterte denne uken hvilke planer selskapet har for nettlesermotoren selskapets relativt nye Edge-nettleser.

EdgeHTML, som motoren heter, skal utvikles videre både med tanke på mer og bedre støtte for webstandarder, men også for å støtte opp om funksjonalitet som integreres med brukergrensesnittet.

Utvidelser

I den sistnevnte kategorien er nettleserutvidelser det som det nok er størst forventninger til. Edge skal kunne bruke de samme utvidelsene som tilbys til Google Chrome, uten større endringer. Men utvidelsene til Edge vil måtte velges fra Windows Store.

Microsoft ventes om ikke lenge å gjøre noe av denne funksjonaliteten tilgjengelig for medlemmene av Windows Insider Program. Men det er ikke noe nytt om når vanlige brukere vil kunne ta i bruk nettleserutvidelser i Edge.

Microsoft skal også prioritere å få på plass bedre støtte for tilgjengelighet, altså løsninger for funksjonshemmede brukere. Dette inkludere å modernisere selskapets eget tilgjengelighetssystem slik at det blant annet støtter HTML5 og CSS3.

Ytelse og stabilitet

Microsoft har til hensikt å ha levere bransjens raskeste JavaScript-motor, men skal også forbedre grafikkytelsen og responstidene som kan oppleves ved bruk av tastatur.

Adobe Flash Player skal flyttes ut i en separat prosess. Flash-innhold som anses som unødvendig, vil bli satt på pause. Det loves også forbedringer knyttet til kjøringen av innhold i bakgrunnsfaner og vesentlige forbedringer på sikkerhetssiden.

Webstandarder

Mens Microsoft tidligere var svært nølende til å bygge støtte for uferdige webteknologier inn i Internet Explorer, er tilnærmingen en ganske annen med Edge. Selskapet understreker dog at det likevel vil forsøke å finne den rette tilnærmingen til potensielle standarder som fortsatt er under hyppig endring, som bare oppnår flyktig popularitet for de igjen forlates, eller som potensielt forårsaker det Microsoft kaller for unødvendig turbulens for webutviklere.

Microsoft opplyser at selskapet i stor grad vil velge hvilke webteknologier det vil bygge støtte for ved å studere modenheten til spesifikasjonen, kombinert med den reelle etterspørselen hos partnere og webutviklere, samt fra data om faktisk bruk som crawleren til Bing henter inn.

I blogginnlegget skriver Microsoft at HTML, CSS og JavaScript består av mer enn 300 spesifikasjoner. Ingen nettleser støtter alle, og ifølge Microsoft er det mer enn en tredel som ikke støttes av noen av de mest populære nettleserne.

Beacons og skrivebordsvarsler

En rekke av disse støttes ikke av Edge, men Microsoft lover å utvide antallet i det kommende året. Blant annet har selskapet startet på å bygge inn støtte for fontformatet WOFF 2.0 i Edge, sammen med Beacon API-spesifikasjonen og Web Notifications. Alle tre er allerede støttet av minst to andre nettlesere. Web Notifications skal integreres med Windows 10 Action Center.

Det loves også støtte for Fetch API, som i utgangspunktet er lar Service Workers utføre nettverksforespørsler og returnere responsen til de sider som de kontrollerer. Men Microsoft har så langt ikke kunngjort støtte for Service Workers, slik Fetch API-implementeringen i Edge vil være rettet mot XHR-baserte scenarioer.

Men Microsoft oppgir også at det har startet å se nærmere på Service Workers og teknologier som Push API og Shadow DOM, i tillegg til Web Components.

I tillegg til dette, opplyser Microsoft at selskapet ser fram til at løsninger som innloggingsteknologien FIDO 2.0 og Web Payments blir mer modne i løpet av året.