BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik er Mozillas Firefox-planer

Mer enn 200 nye funksjoner er under planlegging.

Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. juni 2011 - 14:53

Mozilla har fra og med Firefox 5 gått over til en lanseringsstrategi hvor hver nye hovedversjon utvikles i 18 uker, for så å bli gitt ut seks uker etter forrige lansering. Hensikten er å gi ut ny funksjonalitet så raskt som den blir klar. Tidligere har stiftelsen gitt ut helt nye versjoner av nettleseren med 12 til 18 måneder mellom, men da med langt flere nyheter enn det som er tilfellet nå.

Utviklingen av både Firefox 6 og 7 er allerede godt i gang. Med den forespeilede tidsplanen, vil versjon 6 komme omtrent den 2. august, mens Firefox 7 vil komme omtrent den 13. september.*

Det er fullt mulig for alle å se hva som planlegges av funksjonalitet i både disse og framtidige utgaver av nettleseren. De viktigste av nyhetene i den kommende Firefox 6 har digi.no allerede omtalt i denne saken. De fleste av de øvrige nyhetene dreier seg om små forbedringer av allerede eksisterende funksjonalitet.

I mobilversjonen av Firefox 6 loves det blant annet bedre tilpasning til nettbrett og bedre integrasjon med skjemaassistenten i Android.

I Firefox 7 planlegger Mozilla å introdusere flere nye eller forbedrede utviklerverktøy. Dette inkluderer blant annet Highlighter, som trolig vil ha mye felles med «Inspect Element»-funksjonen i den mye brukte Firebug-utvidelsen. Det loves også et integrert verktøy for sanntidsredigering av stilsett.

Firefox 7 skal også få mer effektiv støtte for maskinvareakselerert grafikk, noe som blant annet skal gi raskere og jevnere gjengivelse av 2D-grafikk i canvas-elementet.

Mozilla planlegger også å tilby støtte for Verified Email, en «single signon»-tjeneste som kan støttes av nettsteder, slik at Firefox-brukere kan logg inn på disse nettstedene ved å benytte e-postadresser verifisert av Mozilla.

Dette er likevel bare begynnelsen. Mozilla har også tre ulike lister med planlagt funksjonalitet – riktignok med en del overlapping av oversikten som er nevnt over.

Den ene listen gjelder desktop-utgavene. Den inkluderer over hundre prioriterte punkter for nyheter, forbedringer og andre endringer som planlegges i brukergrensesnittet, grensesnittet for utvidelser, personvern-, synkroniserings- og søkefunksjoner, samt i utviklerverktøyene. Dette inkluderer blant annet funksjonalitet som kan minne om Speed Dial-grensesnittet i nye faner i Opera.

Listen over kommende nyheter i mobilutgaven er noe nye kortere, omtrent 70 punkter. Men mange av punktene inkluderer funksjonalitet som nå er på plass i desktop-utgavene, men som fortsatt mangler helt eller er mangelfull i mobilversjonen. Dette inkluderer maskinvareakselerasjon av grafikk- og video, WebGL, samt støtte for Flash Player og andre plugins. Men også mobilspesifikk funksjonalitet, slik som kryptering av lokale data, import av bokmerker fra standardnettleseren og bildeskalering med bedre kvalitet.

Den tredje listen består av kommende nyheter som stort sett ikke er spesifikke for verken desktop eller mobil. Også denne listen har omtrent 70 punkter. Dette inkluderer utvidet støtte webstandarder, inkludert HTML5-elementer som progress og meter. På listen står også IonMonkey, en ny JIT (Just In Time) JavaScript-motor.

I tillegg nevnes det støtte for medieprosessering, noe som skal åpne for fangst og opptak fra webkamera og P2P-basert streaming i nettleseren.

Oppdatering: I dette blogginnlegget, som er skrevet i dag, går det fram at det trolig vil gå åtte uker mellom utgivelsene av Firefox 5 og Firefox 6.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.