Slik er NSAs Google-kopi

Ekstremt enkelt å søke gjennom personlige data.

Slik er NSAs Google-kopi
General Keith Alexander skal være hjernen bak ICREACH. Bilde: Action press/All Over Press

Stadig ny informasjon dukker opp om hvor omfattende overvåkning amerikanske NSA er i stand til.

En rapport hos nettstedet Firstlook avslører nå en egen, Google-aktig søkemotor som NSA har benyttet seg av siden 2007, og som lar medlemmer av over 20 organisasjoner søke etter informasjon om amerikanske borgere og utlendinger som befinner seg på amerikansk jord.

Målet er å la over tusen agenter i disse regjernngsorganisasjonene søke gjennom kommunikasjonsdata for å identifisere potensielle personer av interesse og å overvåke aktivitetene til mistenkte individer eller andre som etterretningsorganisasjoner finner relevante.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende er hvor enkelt systemet, som kalles ICREACH, skal være å bruke. I interne dokumenter refererer NSA selv til søkemotoren som «Google-aktig», og den faktiske søkeprosessen innebærer at man taster inn enkle parametre som epost-adresser, telefonnumre og lignende.

Arkitekturen bak ICREACH.
Arkitekturen bak ICREACH. Bilde: Firstlook.org

ICREACH skal kunne forutse bevegelser til mistenkte ved å analysere digitale spor man legger igjen, som forskjellige former for kommunikasjon – epost, telefonsamtaler, lynmeldinger, faks, tekstmeldinger og posisjonsdata samlet inn fra mobile nettverk. Databasen skal kunne håndtere to til fem milliarder nye oppføringer hver dag.

Søkemotoren gir imidlertid kun tilgang til å søke opp metadata, ikke faktisk innhold i samtaler eller eposter. Man kan hente ut informasjon om når vedkommende kontaktet noen, hvem det var, hvilket nummer de hadde og lignende.

Amerikanske eksperter er imidlertid sjokkerte over hvor mye informasjon som kan nås gjennom søkemotoren, og hvor enkelt det er å bruke det i etterforskning som ikke er relatert til potensiell terrorisme. Også tradisjonelle etater som FBI og DEA har tilgang til ICREACH, noe de absolutt ikke burde, ifølge den tidligere dommeren og jusprofessoren Brian Owsley.

Røttene til ICREACH kan, ifølge Firstlook, spores tilbake til såkalte Project Crisscross, et initiativ satt i gang av CIA og DEA på 90-tallet. Det var en database som gjorde det mulig å søke gjennom telefonlister for å identifisere koblinger mellom personer under etterforskning og andre kontakter. Crisscross vokste utover 90-tallet, og ble senere supplementert av et system kalt Proton, som kunne identifisere personer som oppførte seg på lignende måter som de som ble etterforsket. Begge disse systemene skal ha bidratt til mange arrestasjoner, samt innbringelse av potensielle terrorister til hemmelige fengsler.

Systemet begynte imidlertid etter hvert å fremstå som utdatert, og ICREACH ble foreslått i 2006 av daværende NSA-sjef Keith Alexander.

Dokumentene som avslører detaljer om ICREACH er nå flere år gamle, så det er uklart hva som er status på søkemotoren per i dag, og hvor omfattende den kan ha blitt.

    Les også:

Les mer om: