MICROSOFT NORGE

Slik fant vi ut at Microsoft-ledelsen bruker iPhone

Microsoft har slitt i motbakke med sin mobilsatsing. Nå har mange ansatte begynt å bruke iPhone.
Microsoft har slitt i motbakke med sin mobilsatsing. Nå har mange ansatte begynt å bruke iPhone. Bilde: Kurt Lekanger
13. feb. 2017 - 06:00

Microsofts daværende toppsjef Steve Ballmer lo godt av iPhone i 2007. Han levnet ikke produktet en sjanse. Det er en av spådommene han senere angret dypt på.

For ikke lenge siden ville det likevel vært utenkelig at nøkkelpersoner i Microsoft brukte noe annet enn selskapet egne mobiltelefoner.

Men tidene forandrer seg.

Velger seg iPhone

Nå har iPhone blitt et vanlig innslag også blant ansatte i Microsoft Norge. Det viser en kartlegging digi.no har utført.

Administrerende direktør Kimberly Lein-Mathisen og en rekke andre direktører i hennes ledergruppe har iPhone. Selv direktøren for Windows og Surface, Christian Almskog har erkerivalens mobiltelefon.

Dette i en tid der mange stiller spørsmål ved framtiden til Windows på mobiltelefoner, som i fjor stupte til en global markedsandel på 0,4 prosent, ifølge tall fra Gartner.

Les også: Faser ut tusener av Windows-telefoner i norske kommuner

– Jeg har ikke så lyst til å gå inn på hver enkelt bruker, men jeg har iPhone, sier kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen når digi.no ringer.

Vis mer

Hun legger til at hun også har en Windows-telefon med tvilling-sim. Den foretrekker hun blant annet til kontaktlister. Samtidig vedgår hun at iPhone er primærtelefonen.

Alle har tilbud om Windows-mobil

Hansen peker på at Microsoft har en strategi om plattform-uavhengighet som innebærer at de støtter også konkurrerende operativsystemer.

Microsoft Office-applikasjoner for iOS ble da også presentert fra scenen da Apple lanserte iPhone 7 sist høst.

– Det er naturlig at vi har kjennskap til hvordan produktene våre fungerer på andre plattformer. Alle våre ansatte har tilbud om Windows 10-telefoner, og så er det sikkert noen som foretrekker å bruke det ene og det andre, sier hun.

Etter det digi.no erfarer kan de ansatte velge om de vil ha Windows 10-telefon eller noe annet. Hvor mange som velger erkerivalens telefon er uvisst. Slik statistikk var ikke tilgjengelig når vi spurte.

Det er naturlig at vi har kjennskap til hvordan produktene våre fungerer på andre plattformer

– Skal fortsatt utvikle operativsystem

Kartleggingen viser at administrerende direktør i Microsoft Norge og minst fem andre direktører i ledergruppen bruker iPhone. I tillegg har toppsjefen i FAST (Microsoft Development Center Norway) Bjørn Olstad mobil fra Apple.

– Antyder det mindre lojalitet til egne produkter enn tidligere?

– Det jeg vil si er at vi fortsatt vil utvikle Windows 10 til telefoner som Lumia 650, 950, 950XL i tillegg til telefoner fra samarbeidspartnere, svarer Hansen.

– Er det ikke likevel oppsiktsvekkende at mange nøkkelpersoner i Microsoft-ledelsen velger å bruke iPhone. Blir ikke det som om ledelsen i Pepsi skulle velge Coca-Cola i stedet for egne leskedrikker?

– Det blir din sammenligning.

– Kan det at flere velger iPhone henge sammen med at det har kommet få toppmodeller med Windows?

– Jeg har ikke noe mer å tilføye. Vi er plattformuavhengige og det er helt naturlig å ha kjennskap til hvordan produktene våre fungerer på de plattformene. At det inkluderer noen i ledergruppen er ikke unaturlig, sammenfatter kommunikasjonsdirektør Hansen.

Tomme lagre

Microsoft selger ikke lenger mobiltelefoner, lagrene for Lumia-enheter har vært tomme en stund og det er uklart om eller når nye produkter vil foreligge. HP kom i fjor med en flaggskip-modell som kjører Windows 10 (Elite X3), men utover det har det vært stille på utstyrsfronten.

Les testen av HP Elite X3 hos vårt søsternettsted tek.no »

Oslo kommune og andre som har gjort seg avhengig av Windows-baserte mobiltelefoner, blant annet i helsesektoren, er i ferd med å fase ut telefonene. De er redd det blir vanskelig å få tak i enhetene de trenger.

Bakgrunn: – Enden er nær for Lumia

Uviss fremtid

Så er det spenning knyttet til hva Microsoft vil gjøre videre med mobilplattformen, som er del av en strategi som favner alle skjermstørrelser.

Ikke minst forsøker de å friste utviklere med at samme applikasjon eller kodebase kan brukes til både pc, spillkonsoll og mobil.

Gjentatte ganger har selskapet understreket at de står bak operativsystemet og at de ikke skal slutte med mobiltelefoner. Hva det betyr i praksis er mer uklart.

Etter alt å dømme jobber de med en eller flere nye toppmodeller, men ryktene om en såkalt Surface Phone har kommet og gått helt siden 2012. Underveis har Microsoft sagt opp mange tusen ansatte fra mobildivisjonen.

Foruten å oppgi tre-fire partnere som skal produsere Windows-mobiler som ennå ikke er lansert, er det uklart hva som vil komme. Dermed er det også uklart hvilken fremtid Windows 10 Mobile har.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.