Slik fungerer Continuum

Microsoft putter pc-en i mobilen.

Slik fungerer Continuum
Continuum lover en full pc-opplevelse fra mobilen - som beholder mobilfunksjonaliteten samtidig. Bilde: Microsoft

Et av de mer spennende elementene til Windows 10-baserte mobiler fra Microsoft er Continuum-funksjonen.

Den er blitt omtalt før, men på gårsdagens store maskinvare-event fikk pressen anledning til å teste løsningen nærmere, i forkant av lanseringen av de to nye Lumia-flaggskipene som blir de første telefonene som har Windows 10 installert.

Les også: Selvsikre Microsoft slo på stortromma

Meningen er jo at en slik mobil skal kunne fungere som en fullverdig pc når det kobles til en større skjerm. Microsoft innrømmer at mange av produktivitets-verktøyene som følger med mobiltelefoner kan være klønete å bruke på små skjermer, og egner seg best på en stor skjerm og med mus og tastatur.

Det er to måter å bruke funksjonaliteten på – trådløst, der Miracast benyttes til skjermtilkobling og Bluetooth til tilbehør, eller via tilleggsmaskinvare, nemlig en liten boks som mobilen kobles til, og som deretter kobles til en pc-skjerm eller en TV.

Best med boks

Mobilen kobles til via USB-C, som blir standarden i de nye Lumia-telefonene. På boksen finnes det tre fullstørrelse USB-porter, HDMI og DisplayPort. Bruker man tilleggsboksen (kalt Display Dock), får man opp bilde i 1080p-oppløsning og 60 bilder i sekundet, og det man ser på skjermen skal fremstå som et ganske fullverdig pc-grensesnitt.

Det bygger i stor grad på konseptet med universalapper, Office-programmer som ellers er tilpasset mobilskjermen blir plutselig blåst opp til full størrelse og oppfører seg mer eller mindre som ordentlige pc-applikasjoner. De svarer på de samme tastatursnarveiene, man kan til og med «alt-tabbe» mellom programmene. Begrensningen skal være at det ikke er mulig å ha flere vinduer åpne i fullstørrelse samtidig.

Les også: Slapp start for Microsoft Edge

Og mens man holder på kan telefonen brukes på vanlig måte.

Som sagt, Continuum krever kraftige mobiler, og foreløpig er det bare de kommende Lumia-modellene som støtter funksjonen. Det blir interessant å se om det vil dukke opp flere produsenter som inkorporerer mulighetene – det virker tross alt som en spennende måte å utvide Windows-økosystemet på, og gjerne spesielt relevant for profesjonelle brukere.