Slik kan «beacons» hjelpe svaksynte

Nytt system testes i London.

Slik kan «beacons» hjelpe svaksynte
16 sendere er utplassert rundt stasjonen for å veilede svaksynte. Bilde: RLSB

Beacon-teknologi, der små enheter kommuniserer med for eksempel mobiler som er i nærheten, kan ha flere praktiske bruksområder som virkelig hjelper. 

I London testes det nå en løsning som skal hjelpe svaksynte å bevege seg rundt i det komplekse undergrunnssystemet, og som på sikt vil kunne også fungere på flyplasser og travle togstasjoner. 

Det er en gruppe svaksynte medlemmer av en interesseorganisasjon som har kommet med ideen. De påpeker at vanlig prosedyre for svaksynte som ønsker å ta «tuben» i London er å enten være med venner eller be om assistanse fra ansatte. 

Gruppen har samarbeidet med et designbyrå som utviklet løsningen, som skal fungere tilfredsstillende under jorda, skriver BBC

Systemet bruker altså disse små sendere som kan lese hvor brukeren befinner seg, og lokaliserer dem på et kart av undergrunnen. Deretter blir beskjeder sendt ut via hodetelefoner. Disse hodetelefonene er designet slik at de ikke blokkerer lyder fra omverdenen, slik at de svaksynte brukerne også hører hva som skjer rundt dem. 

Informasjonen brukerne får inkluderer advarsler om rulletrapper og billett-sperringer, samt om hvilke plattformer de befinner seg på. 

Løsningen er allerede under testing, og selskapet som drifter metroen i London sier at de kommer til å rulle ut teknologien i flere stasjoner. Selv om de har mannskap som er klare til å bistå svaksynte, ønsker de å utforske bruken av nye teknologier for å gjøre hverdagen til de reisende lettere. 

Flere av testerne har sagt til BBC at teknologien gir dem selvsikkerhet nok til å bevege seg rundt i byen på måter som tidligere ikke var mulige. 

Og ifølge utviklerne er det allerede planer for å teste systemet i andre byer og på andre transportmidler. Per i dag testes det på en stasjon, Pimlico, og testen vil være fra 2. februar til 13. mars. Appen som teknologien baserer seg på er åpen, slik at andre vil kunne utvikle sine egne programmer som fungerer med systemet etter hvert.