Slik skal Amazon utfordre Dropbox

Lanserer sikker lagring for bedrifter.

Slik skal Amazon utfordre Dropbox
Zocalos sentral-hub. Bilde: Amazon

Amazon er ingen nykommer til nettsky, og deres Amazon Web Services har lenge vært en kompetent tilbyder av nettjenester med utleie av blant annet virtuelle servere og lagring på Amazon S3-plattformen.

Nå utvider selskapet tilbudet betydelig, og vil med dette konkurrere med dedikerte nettlagringsaktører som Dropbox og Box.

Tjenesten heter Zocalo, og ifølge Amazon er det sikkerhet, fleksibel lagring og deling, samt full kontroll og administrasjon som er fordelene. Og ikke minst skal prisingen være hyggelig.

Zocalo skal la brukerne lagre dokumenter, presentasjoner, PDF-filer, bilder eller nettsider, og dele disse med andre. Filene skal være tilgjengelige fra nettet eller fra applikasjoner til iOS og Android, samt naturligvis Amazons egne nettbrett.

Det skal også være solide samhandlingsfunksjoner bygget inn, der man kan etterlyse tilbakemeldinger fra kolleger. Disse kan merke spesifikt innhold og kommentere på det.

Zocalo skal også tilby en sentral lokasjon for filer, for tilbakemeldinger, og for filer det kommenteres på. Alt dette skal være synlig via et felles grensesnitt, der alt skal være tilgjengelig med få klikk.

Zocalo er også intergrert med de øvrige Web Services-tjenestene, og det virtuelle skrivebordet til Amazon, kalt WorkSpaces, fungerer sammen med Zocalo. Nettlagringen er også gratis for Web Services-brukere, som får 50 gigabyte med lagringsplass.

Enkelt å gi tilbakemeldinger i dokumenter.
Enkelt å gi tilbakemeldinger i dokumenter. Bilde: Amazon

Når det gjelder prisingen fremstår den som ganske aggressiv: 5 dollar i måneden per bruker. Hver bruker får da 200 gigabyte lagringsplass til disposisjon. Deretter finnes det muligheter for å øke lagringsplassen ytterligere.

Det tilbys flere fordeler for administratorer, som økt sikkerhet, der all data er kryptert når det flyttes. Administratorer kan også styre hva som kan deles med hvem, velge i hvilke geografiske regioner data lagres. Også bruken kan overvåkes.

Ifølge Noah Eisner i Amazon Web Services er bedriftsbrukerne lei av kostnadene, kompleksiteten og ytelsen til eksisterende tjenester for lagring av store mengder data. Zocalo skal være bygget for å tilby muligheter for raskt samarbeid, deling og økt sikkerhet.

Per i dag er Zocalo tilgjengelig i begrenset variant for testing, og det krever at man har en Amazon Web Service-konto.

    Les også: