JUSS OG SAMFUNN

Slik skal hun stoppe ulovlig fildeling

Kulturminister Anniken Huitfeldt foreslår nye tiltak.

19. mai 2011 - 15:33

Regjeringen vil gjøre det lettere å avsløre og stoppe de som driver med ulovlig fildeling. Torsdag ettermiddag la kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) frem forslag til nye tiltak mot piratkopiering.

Forslaget blir nå sendt ut på høring, og er ledd i arbeidet med ny åndsverklov.

Kulturdepartementet åpner i forslaget for at rettighetshavere skal kunne registere IP-adresser som er benyttet til å krenke opphavsrett.

Slik registrering skal ikke kreve konsesjon, men forelås rapportert til Datatilsynet som får i oppgave å se til at dette skjer «på en forsvarlig måte».

Samtidig ønsker departementet en oppmykning av reglene for hvordan rettighetshavere skal kunne avdekke hvem som står bak en mistenkt IP-adresse.

- Før beslutningen om identifisering eventuelt fattes av domstolen, skal Post- og teletilsynet komme med en uttalelse om hvorvidt internettleverandørene skal løses fra taushetsplikten, heter det i forslaget.

Vil pålegge blokkering

Huitfeldt går også inn for at nettsteder som i stort omfang sprer opphavsrettighetsbeskyttet materiale skal kunne blokkeres. Ifølge høringsnotatet skal slik blokkering kunne skje etter to ulike modeller, og pålegges internettleverandørene.

Alternativ én er at Medietilsynet gis rett til å fatte vedtak om blokkering, samt at eventuelle klager kan rettes til en egen klagenemd. Det andre alternativet går ifølge departementet ut på at egne regler i åndsverksloven legger en slik kompetanse til domstolene.

- Med dette gir vi rettighetshaverne verktøyet de trenger for å følge opp krenkelser av opphavsretten på nett, samtidig som vi ivaretar personvernet, sa kulturministeren da hun presenterte forslagene, ifølge NTB.

Høringsnotet er tilgjengelig i sin helhet her (pdf, 93 sider)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.