Slik skal IE8 sikre personvernet

Internet Explorer 8 kommer med mer personvern-funksjonalitet, men kan også bli til bry for noen aktører.

Slik skal IE8 sikre personvernet

Internet Explorer 8 kommer med mer personvern-funksjonalitet, men kan også bli til bry for noen aktører.

Som det ble kjent i forrige uke, vil Internet Explorer 8 beta 2 inkludere ny funksjonalitet som har til hensikt å bevare brukernes privatliv i større grad enn nettleseren gjør i dag.

    Les også:

I går kom Microsoft-ansatte med flere blogginnlegg om dette temaet. Mest konkret er dette innlegget skrevet av Andy Zeigler, program manager i Microsoft.

Zeigler forteller der at IE8 vil inkludere fire nye eller forbedrete funksjoner som skal verne om brukernes privatliv.

Den mest omfattende løsningen kalles InPrivate Browsing. Den innebærer at nettleseren unnlater å lagre nye informasjonskapler (cookies), nye historikkoppføringer, skjemadata, passord, midlertidige Internett-filer, adresser skrevet inn i adressefeltet, søkespørringer og besøkte lenker. Alle de nye dataene, inkludert nye informasjonskapsler, slettes når InPrivate Browsing-økten avsluttes.

Dette gjør at brukere som benytter PC-en etter at en bruker har benyttet IE8 med InPrivate Browsing, ikke vil kunne se hva den foregående brukeren har benyttet nettleseren til.

For å aktivere InPrivate Browsing, må brukeren åpne et nytt InPrivate Browsing fra Internet Explorer.

Med InPrivate Browsing lagrer ikke Internet Explorer 8 data om bruken.
Med InPrivate Browsing lagrer ikke Internet Explorer 8 data om bruken.

Delete Browsing History-funksjonen som finnes i IE7 vil bli bevart, men skal gjøres noe smartere. For eksempel kan brukeren nå velge å slette alle informasjonskapsler og temporære Internett-filer bortsett fram dem som er knyttet til brukerens favoritter eller bokmerker.

Med InPrivate Blocking kan brukeren blokkere tredjeparts innhold på websider i IE8.
Med InPrivate Blocking kan brukeren blokkere tredjeparts innhold på websider i IE8.

IE8 vil også inkludere en funksjonalitet som kalles InPrivate Blocking. Denne skal kunne hindre at leverandører av tredjepartsinnhold til mange nettsteder, for eksempel interaktive kart, annonser eller statistikkverktøy, kan få oversikt over andre nettsteder brukeren besøker.

Dersom brukeren har aktivert InPrivate i IE8, vil nettleseren automatisk blokkere nettsteder som har observert brukeren på mer enn ti andre nettsteder mens brukeren har benyttet nettleseren med InPrivate deaktivert.

Zeigler skriver at man kan tenke på dette som at brukerens vanlige surfing bestemmer hvilke nettsteder som skal blokkeres når InPrivate benyttes. Men brukeren skal også manuelt kunne blokkere innhold.

Den fjerde og siste funksjonen Zeigler beskriver er InPrivate Subscriptions. Med denne funksjonen kan brukerne overlate blokkeringsvalgene til andre. Enhver skal kunne publisere et slik fil på sitt nettsted. Microsoft skal komme med detaljer om filformatet, men Zeigler skriver at det i praksis dreier seg om enkle RSS-feeder med regulære uttrykk.

Alle fornuftige valgmuligheter som tilbys brukerne, er selvfølgelig en fordel for disse. Men for tjenester som TNS Gallup, som tilbyr sammenlignbare besøkstall for de fleste større, norske nettsteder, kan disse funksjonene gjøre tallene mer upålitelige. Ikke fordi blokkeringsmuligheter ikke finnes i dag, men fordi disse funksjonene gjøres mer synlig for brukerne enn det som er tilfellet i dag. Dermed vil trolig flere velge å blokkere innhold de ikke nødvendigvis vet hva er.

Internet Explorer 8 beta 2 skal etter alt å dømme slippes denne uken. Senest i juli oppgav Microsoft at denne betaversjonen skulle komme i august, og nå er tiden i ferd med å renne ut for dette løftet.

    Les også:

Til toppen