Slik skal Office støtte ODF

Microsoft Office 2007 får støtte for Open Document Format (ODF) i ny servicepakke.

Slik skal Office støtte ODF

Microsoft Office 2007 får støtte for Open Document Format (ODF) i ny servicepakke.

Dokumentformater er i utgangspunktet ett ganske kjedelig sett med tekniske spesifikasjoner, men få temaer har fått IT-bransjen så engasjert som striden rundt Microsofts dokumentformat OOXML (Office Open XML).

Mange mener at Microsoft heller burde brukt sin energi på å støtte ODF (Open Document Format), men Microsoft mener at det isåfall ville være en nedgradering av Office ettersom ODF ikke har støtte for mange av funksjonene som allerede er på plass.

Etter en relativt lang og bitter strid ble OOXML godkjent som åpen internasjonal ISO-standard, og dermed som et sidestilt alternativ til ODF.

I ettertid av denne kampen har Microsoft erklært at de skal støtte begge formatene slik at kundene selv kan velge hvilket de vil bruke.

ODF bil bli støttet i Office 2007 når Service Pack 2 kommer til våren. Den vil også sørge for at kontorapplikasjonen støtter den oppdaterte utgaven av OOXML, noe den ikke gjør i dag.

I en e-post til digi.no forklarer Microsofts norske kommunikasjonsdirektør, Eirik Lae Solberg, hvorfor de legger ut dokumentasjonen allerede nå:

- Gjennom å publisere informasjon om hvordan ulike filformater implementeres i Microsoft Office gjør vi det enklere for utviklere som lager programmer som skal behandle ODF eller Open XML dokumenter lagret i Office. Tekniske standarder vil alltid innholde uklarheter og gi rom for tolkninger, samt gi mangelfull beskrivelse av hvordan spesifikke oppgaver skal løses. Åpne standarder er derfor bare et godt utgangspunkt for interoperabilitet. I tillegg kreves åpenhet om implementeringen av standardene. Microsoft ønsker å utvise denne åpenheten, og vi oppfordrer andre som implementerer standarder til å gjøre det samme, skriver Solberg.

Dokumentasjonen gjøres tilgjengelig på Microsofts nettsider for sitt Document Interoperability Initiative.

Dokumentasjonen er en punkt for punkt gjennomgang av hvordan ODF 1.1-standarden vil bli implementert i Word og Excel.

Dette skal gjøre det lettere for utviklere å forholde seg til ODF og Microsoft Office, men det gir også programvaregiganten en fordel. Ved å være tidlig ute med implementering vil de i praksis også være med på å påvirke hvordan standarden i praksis fungerer. Det vil nemlig alltid være et lite rom for tolkning selv om standarder er spesifisert så detaljert som mulig.

Tilsvarende dokumentasjon for hvordan OOXML skal implementeres skal komme på samme måte om noen få uker, ifølge Microsoft.

Her kan du lese mer om dokumentasjonen på the Document Interoperability Initiative, og her kan du se eksempler på Dough Mahughs blogg.

    Les også:

Til toppen