HACKING

Slik skapte hackere taxikaos i Moskva

«Trollet» over 100 taxier.

IT-systemene til Yandex Taxi, den største taxitjenesten i Moskva, ble nylig hacket.
IT-systemene til Yandex Taxi, den største taxitjenesten i Moskva, ble nylig hacket. Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/149561324@N03/28070047227">Flickr/Marco Verch</a> (CC BY 2.0)
5. sep. 2022 - 09:23

Den pågående konflikten i Ukraina har også engasjert hackere som er aktive på begge sider av konflikten. Nå har det skjedd et angrep av det mer «trollete» slaget. Det rapporterer den britiske avisen The Telegraph.

En gjeng hackere som er motstandere av Russlands krigføring i Ukraina hacket et taxiselskap i den russiske hovedstaden Moskva på en måte som skapte et aldri så lite kaos i storbyen torsdag i forrige uke.

Anonymous trolig bak

Hackerne manipulerte Yandex Taxi, den største taxitjenesten i Moskva, til å sende intet mindre enn over 100 taxier til den samme adressen – et hotell ved navn Hotel Ukraine. Destinasjonen er altså ikke tilfeldig valgt, og gjør det rimelig klart hva som var motivasjonen.

På nettet sirkulerer det nå flere videoer som viser taxikaoset, blant annet på Twitter. Angrepet forårsaket lengre trafikkorker i byen.

Siden krigen startet har russiske angrep vært vellykket 29 prosent av tiden, sier Microsoft-president Brad Smith.
Les også

Microsoft sier russiske hackere har angrepet 42 land

Den kjente, anonyme hackergruppen Anonymous har påtatt seg ansvaret for hackingen av det russiske taxiselskapet. I en Twitter-melding hevder gruppen at angrepet ble utført i samarbeid med ukrainsk IT-personell som ledd i en pågående cyberkampanje mot Russland.

Yandex Taxi er en appbasert taxitjeneste som fungerer på omtrent samme måte som Uber. Hackerangrepet innebar å sende et stort antall falske taxibestillinger.

Har forbedret tjenesten

En talsperson for Yandex kommenterte i forbindelse med saken at algoritmen som brukes til å oppdage og forhindre angrep av denne typen allerede har blitt forbedret for å sikre at en lignende hendelse ikke skjer igjen.

Bilister satt fast i det som skal ha vært en trafikkork på rundt 40 minutter. På sosiale medier har en del kritisert angrepet for å være i overkant harmløst, mens andre hyller initiativet.

Både Russland og Ukraina har blitt utsatt for en lang rekke cyberangrep siden krigen startet for rundt et halvt år siden. Microsoft beregnet at Russland hadde utført 37 destruktive dataangrep mot Ukraina bare i perioden 23. februar til 8. april, mens Ukraina på sin side har opprettet en «cybergerilja» i den hensikt å utføre digital sabotasje av kritisk, russisk infrastruktur.

Russland, her ved sittende president Vladimir Putin, kan gjøre piratkopiering lovlig som en respons på vestlige sanksjoner.
Les også

Russland vil legalisere piratkopiering for å kompensere for vestlige sanksjoner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.