BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik velges en effektiv strømforsyning

En dårlig strømforsyning får PC-en til å sluke energi. Her er de beste selvbyggeren kan velge.

18. juni 2007 - 07:35

Strøm er på ingen måte gratis, så det er om å gjøre for de fleste å unngå at for mye av strømmen går til spille. Selv om vi her i landet har mange måneder hvor det er behov for oppvarming av bygninger, er det uansett bedre om man kan regulere oppvarmingen selv. På gode sommerdager må man i verste fall bruke strøm for å kjøle ned PC-er. Servere er gjerne montert langt tettere enn PC-er, noe som gjør at man ofte vil måtte kjøle ned serverrommet med aircondition uansett årstid.

Bortsett fra den rent økonomiske begrunnelsen, bør man også tenke på at mye av strømmen, også i Norge, produseres ved hjelp av forurensende metoder.

En av de største synderne i PC-en når det gjelder sløsing med strøm, er som kjent strømforsyningen. Mange har et effektivitetsnivå på under 50 prosent, mens de beste er mer enn 90 prosent effektive.

Et amerikansk initiativ som forsøker å sette fokus på dette kalles 80 PLUS. Initiativet har laget en spesifikasjon som krever at strømforsyninger til både PC-er og servere skal ha et effektivitetsnivå på mer enn 80 prosent når belastningen er på henholdsvis 20m 50 og 100 prosent av den oppgitte maksimalbelastningen til strømforsyningen.

80 PLUS sertifiserer strømforsyninger og tilbyr en detaljert oversikt over sertifiserte produkter på denne siden.

    Les også:

I tillegg til lavere strømforbruk, har effektive strømforsyninger ifølge 80 PLUS flere andre fordeler. Den mest selvfølgelige er at det ved at mindre strøm gjøres om til varme allerede i strømforsyningen, fører til at behovet for å kjøle ned strømforsyningen reduseres. Dette reduserer dermed behovet for støyende vifter.

Mindre varmeutvikling fører også til mer stabile systemer. 80 PLUS mener stabiliteten økes med opptil 40 prosent. Samtidig reduseres behovet for vedlikehold og reparasjoner.

Den nye utgaven av Energy Star Computer Specification, versjon 4.0 som blir effektiv fra 20. juli i år, har de samme effektivitetskravene som 80 PLUS-spesifikasjonen.

Mer informasjon om strømforsyninger og effektivitet finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.