BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik vil Dell revolusjonere datasentre

– Det beste av to server-verdener.

FX2-plattformen bør være tilgjengelig før jul.
FX2-plattformen bør være tilgjengelig før jul. Bilde: Dell
5. nov. 2014 - 16:12

SKØYEN (digi.no): Dell introduserer i dag en helt ny form for serverløsninger, som skal kombinere det beste av rack- og blade-servere i ett produkt.

Produktet heter PowerEdge FX2, noe som helt konkret står for «Flexible Rack Unit 2U». Den nye arkitekturen er, ifølge Dell, en revolusjonerende måte å tilnærme seg konvergens og felles infrastruktur, med én plattform som kan bygges ut og skaleres.

Med stadig mer fokus på hyperkonvergerte løsninger og skyløsninger og mye mer automatisering i datasentrene, mener Dell at all deres erfaring med datasentre og servere kommer eksplisitt til nytte i FX-produktserien.

Poenget til Dell er at servervirtualisering er noe «alle» gjør, men fortsatt så henger nettverk og lagring litt igjen, og det å samle alt det i én løsning er en av veiene inn i fremtiden rundt «software defined storage» og networking. Meningen er å automatisere, gjøre det lettere å implementere ting, og gjøre det rimelig.

FX2-plattformen syr rack- og blade-servere sammen til én løsning. Der har man lagring, nettverk, servere, operativsystem, virtualisering, og applikasjoner på toppen. Og man administrerer alle deler av det i én og samme konsoll, noe som gjør det betydelig enklere å styre.

Dell påpeker at fordelene med rack er at man kan kjøpe en og en, siden det er standard størrelse på dem, det er enkelt å sette opp, og faller en ut så er det bare å sette inn en ny en. På blade-siden - som Dell har vært forkjemper for - har man en helt annen tetthet, enklere «management», og plass til flere servere i en chassis.

Men det er samtidig ulemper med begge løsningene: Rack tar mye plass, krever mye strøm og kjøling og får en dårlig tetthet, mens på blade-siden er problemet at når et helt chassis skulle falle ut, er det mange servere der som blir uten tilkobling til omverdenen. Man har heller ikke mulighet til å sette inn PCI-kort for GPUer og lignende ekstrautstyr på blade-servere.

Dell har derfor tatt det beste ut av begge leire og satt det sammen til én løsning. Det er snakk om en 2U-rackbasert konvergert plattform, hvor servermodulen er hentet rett ut av blade-verdenen, og det er samme type server som selskapet bruker i de større bladechassisene. Det er helt standard utforming på maskinvaren når det gjelder høyde, bredde og dybde.

Utformingen er samtidig modulær, og kan settes sammen som Lego-klosser, der man kan bygge opp løsningene slik man ønsker det, og bygge på dem videre ettersom behovene skulle øke, slik at kundene slipper den høye engangs-kostnaden.

Dells Arild Hansen forklarer til digi.no at alle elementene i løsningene kan byttes ut hvis noe skulle gå i stykker uten å måtte ta ned serverne, og det finnes PCI-tilkoblinger på baksiden slik at man kan koble til ekstrautstyr som GPUer eller mer lagring. Alle modulene stammer for øvrig fra 13. generasjons servere til Dell.

I samme slengen lanserer Dell også sin første mikroserver med full management. Denne har ikke Haswell-brikker, men Intel Atom CPUer, og det er en «system on a chip»-server med én CPU og 8 GB minne. Det passer bra for tilbydere som har mange små kunder, der hver kunde kanskje vil ha en egen server, mener Dell.

Det koker ned til at man kan gjerne få plass til fire ganger så mange noder som i tradisjonelle rack-servere til samme prisen og på samme plass.

Dells Per Kristoffersen oppsummerer lanseringen ovenfor digi.no: – Tankegangen er å pakke det hele mye mer komprimert, og du får både management-fordeler og prisfordeler. Det er det som driver utviklingen. Penger er én ting, men det med tid er noe alle våre kunder er alltid presset på. Vår oppgave er å finne opp og utvikle løsnigner som kan automatisere den daglige driften.

– Vi tror at dette er superaktuelt for mediumkunder og storkunder. De er hele tiden på jakt etter utnyttelsesgraden på datarommet sitt, noen planlegger å utvide eller bygge nye datarom, og denne type teknologi kan spare dem for flerfoldige millioner, når man får mer tetthet og mer kraft, eller tilsvarende kraft. Så vidt vi vet er det ingen andre som har den type løsning på markedet, sier Kristoffersen.

Den nye PowerEdge FX2-plattformen skal være tilgjengelig mot slutten av året, eventuelt tidlig neste år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.