BEDRIFTSTEKNOLOGI

Slik WAPer du hele nettet (nesten)

Et eget indekserings- og adressesystem gjør det mulig å WAPe nesten hele nettet. Med litt tålmodighet.

6. okt. 2000 - 13:47

Bergensselskapet Mobilnews har laget en tjeneste de kaller Mobilsurf. De hevder de faktisk kan tilby hele Internett på en hvilken som helst mobiltelefon med WAP-leser, og skal allerede ha indeksert flere hundre nettsider med sitt eget adressesystem.

Slik kan du teste tjenesten, selv om du ikke har WAP-telefon.

Mobilsurf.net på WAP.
Mobilsurf.net på WAP.

Gå til WAP-emulatoren Wapalizer, skriv inn adressen http://www.mobilsurf.net/ i søkevinduet, så skal det poppe opp en WAP-telefon på skjermen din. Slett "http://" fra ruten og skriv inn tallet 1003.

Da kommer du til forsiden av Bergen Radios nettsted, oversatt til mobilsk, funnet med selskapets egen indeks-adresse. Man skal også kunne skrive inn adressen "bergensavisen.org" og komme dit, men da vi prøvde det igjen i dag (det gikk bra i går) så fikk vi bare en beskjed fra Apache-serveren om at alt virker bra.

Velg "Frame: midt" og så er du i gang. For teknologien støtter også frames, og fordi de nyeste telefonene til Ericsson og Nokia støtter fem tabellkolonner bortover legger serveren også opp til det.

Vi testet en rekke forskjellige nettsteder, og en del virket utmerket, mens en del hadde problemer. Kildekoden på bannerannonsene kom frem, og innimellom gikk vi i sirkler uten å finne det vi lette etter.

Tanken er at man kan huske noen av de faste bokmerkene sine, men også ha muligheten til å skrive inn en rett-fram adresse.

Ellers kan man sette opp sin egen side på Internett med de lenkene man vil ha, en slags nummerliste.

I Bergen står en server de kaller Fastserver, som 'oversetter' nettsidene til tekst og sender dem til telefonen, så når man først kommer inn på sidene går det ikke engang på WAP, det er serveren som gjør alt arbeidet. Enn så lenge er det plass til 4000 samtidige brukere på boksen.

Patentsøknad for teknologien ved navn "Reformator" og resten av serveren er under behandling, sier selskapets Ivar Garberg. Han tror ikke noen kan finne ut hva de har gjort uansett, men vil patentere før de går ut og skal tilby teknologien til markedet.

- FAST-server er en dekoder, omtrent som dekoderne til parabolantennen din. Vi har ikke tenkt så mye på forretningsplan, men om noen kommer og byr på den så er den jo til salgs, sier Garberg til digitoday.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.