Slipp data fri

Hvorfor kan ikke offentlige etater dele sine data, når kommersielle aktører som P4 gjør det?

Slipp data fri

Hvorfor kan ikke offentlige etater dele sine data, når kommersielle aktører som P4 gjør det?

IKT-bransjen er kunnskapssamfunnets fundament, og som IKT-bransjens nettavis bruker vi mye tid på å skrive om temaene, teknologiene og produktene som er viktig for bransjen - og dermed kunnskapssamfunnet vi alle lever i.

I denne video-serien prater vi om disse temaene, teknologiene og produktene, for å rette litt ekstra fokus på det vi mener er viktige saker for IKT-bransjen.

Her er de foregående episodene:

  1. Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome

  2. IPv6

  3. OpenOffice.org 3.0

  4. Fødselsnummeret

  5. Kan du bli rik som iPhone-utvikler.

  6. Hva skjer med IT-jobbene?

  7. IT-språket

  8. PiratXP utfordrer Windows

I denne episoden snakker vi om deling av data, og tar for oss noen bedrifter, organisasjoner og etater som har vært flinke eller dårlige på å dele informasjon til alles beste.

Videoen varer i litt over 18 minutter, og får de som ikke ønsker å ta seg tid til å se den kan vi si litt om hva vi gjennomgår.

Vi startet en serie artikler om datadeling med en sak om at Trafikanten deler ut all informasjon om når bussene og trikkene kommer gjennom et XML-format, slik at eksterne aktører kan lage egne løsninger rundt dette. Det har blant annet konsulentselskapet Making Waves gjort.

En annen aktør som har vært ivrig på å dele data for så å se hva som skjer, er radiokanalen P4. De har samlet sin trafikkinformasjon og delt den ut.

Blant offentlige etater er ikke entusiasmen like stor. Vi snakker litt om hva Avinor og Statens Kartverk (ikke) har gjort, og hva slags konsekevenser det får.

Til slutt vil vi oppfordre våre lesere og våre seere til å tipse oss om bedrifter og etater som deler ut sine data, samt offentlige etater som av en eller annen grunn ikke vil gjøre det.

    Les også:

Vi beklager at lysforholdene ikke er helt som de skal være i denne videoen. Vi slet litt med lysene, men skal fikse det til neste gang.

Til toppen