Slipper løs norske domener

Snart er det klart for å registrere domenenavn under 477 nye stedsnavn. Men du kan bare glemme å få www.trondheim.no.

Snart er det klart for å registrere domenenavn under 477 nye stedsnavn. Men du kan bare glemme å få www.trondheim.no.

14. august i år, klokka 10:00, åpnes det for registrering av domenenavn under 477 nye stedsnavn. Alle organisasjoner som ønsker et domenenavn som viser lokal tilknytning, kan registrere seg under adressen stedsnavn.no. I tillegg kan kommuner og fylkeskommuner opprette portaler med adressen www.stedsnavn.no, www.kommunenavn.no og www.fylkeskommunenavn.no, skriver NORID på sitt nettsted.

Det vil være åpent for registrering av underdomener til de forskjellige stedsnavnene, slik at (det fiktive) Verdals-firmaet Bil og Fusel AS kan få domenenavnet www.bilogfusel-as.verdal.no.

Det blir da Verdal kommune som får registrere Verdal.no, mens Norid tar seg av registreringen av underdomener.

Les også:

Norge kunne tjent millioner på pingvin-øy
Billigere å registrere domenenavn
Antall norske Internett-adresser eksploderer
Askerladden som kappåt med NORID
NORID vurderer anonym domeneregistrering
Pornosjokk gjorde Kosmo til domeneraider
Ny, norsk domenelov skal stoppe piratene

I påvente av en teknisk standard for registrering av æ, ø og å og en del samiske tegn, må en del stedsnavn fortsatt skrives om, slik at Røros blir til Roros og lignende.

Norid har også måttet ta endel avgjørelser på stedsnavn som består av flere ord, og her har kommunene vært med å påvirke.

Cap Gemini Ernst & Youngs var involvert i arbeidet, og deres konklusjon var at man kan gjennomføre hovedlinjene i foreslåtte retningslinjer for forvaltning av geografiske domenenavn under .no.

I tråd med denne konklusjonen utarbeidet Norid og Post- og teletilsynet et konkret forslag til ny navnepolitikk som ivaretar retningslinjene som ble foreslått under høringen. Forslaget kan leses her, og inneholder blant annet listen over forbudte eller reserverte ord.

Du får ikke lov å registrere www.prinsessa.no, og du får i alle fall ikke lov å registrere endel "profane ord", som de kaller det. Listen over profane ord er så profan at den ikke er publisert engang.

Les mer om Norids nye domenepolitikk på organisasjonens egne sider.

Til toppen