FORBRUKERTEKNOLOGI

Slipper pc-fantasien fri

Asus viser helt nye konsepter på Cebit-messen i Hannover.

Asus har brukt nettstedet wepc.com for å hente ideer til nye modeller.
Asus har brukt nettstedet wepc.com for å hente ideer til nye modeller.
4. mars 2009 - 08:05

Siden i fjor høst har pc- og brikkesettleverandøren Asus, i samarbeid med Intel, brukt nettstedet wepc.com til å hente ideer til en «community designed pc». Resultatet av denne prosessen vises på årets Cebit-messe i Hannover: en maskin med to trykkfølsomme skjermer.

For «vanlig» bruk gjøres den ene skjermen om til et virtuelt tastatur. Brukt for å lese elektroniske bøker, kan maskinen orienteres som en vanlig bok, og leseren kan forhold seg til to sider om gangen, og bla fra det ene oppslaget til det neste. Man tenker seg en rekke underliggende funksjonalitet for å gjenkjenne håndskrift, spesielle bevegelser med mer.

Asus presiserer at det dreier seg om et konsept, og at utviklingsarbeidet må fortsette, i samarbeid med wepc-com-brukerne, før dette kan bli et kommersielt produkt.

Det nye «Eee Keyboard PC» er derimot et ferdig produkt: Det tar opp et prinsipp som var utbredt på 1980-tallet, blant annet i Commodore-modellene 64 og Amiga, med datamaskin integrert i et tastatur, der man bare koplet til en tv eller en skjerm. Asus’ moderne variant er en fullverdig pc. Den veier under et kilogram, koples til tv eller vanlig flatskjerm, og har innebygget trådløst nett. Feltet til høyre i tastaturet er et fem tommers trykkfølsomt panel som fungerer som pekeenhet.

«Eee Box PC B206» beskrives som verdens minste stasjonære pc med HD-video. Den kommuniserer over trådløst nett og har HDMI-utgang til tv. Strømforbruket er bare 15 watt. I bruk kan maskinen knapt høres, med sine 26 desibel. Asus markedsfører den som underholdningsenhet i hjemmet, der den åpenbart utgjør et prisgunstig alternativ til Apples Mac mini.

«Eee Top PC ET1602» er en pc innebygget i en trykkfølsom skjerm. Den leveres med tastatur og mus slik at den også kan brukes som en vanlig pc. For å utnytte den trykkfølsomme skjermen har Asus utvidet det vanlige Windows XP-grensesnittet med et program som gjør det enkelt å velge programmer med fingertuppene. Skjermen har høyttalere, mikrofon og innebygget webkamera. Den kommuniserer over trådløst nettverk. Kjølesystemet holder støynivået under 26 desibel. Redaksjonen har fått prøve et eksemplar: Maskinen ble levert med Suns versjon av kontorpakken OpenOffice.org, og to nettlesere: Opera og Internet Explorer 6 (!).

«Asus-Lamborghini VX5» er en bærbar inspirert av den italienske luksusbilprodusentens Reventón. Det er ikke bare designet som er spesielt: Maskinen har en flashdisk (SSD, altså uten bevegelige deler) på én terabyte, verdens hittil største. Den har videre en Intel Core 2 Quad-prosessor, Mvidia Geforce GT 130 M-grafikk, 4 gigabyte minne, bakgrunnsbelyst tastatur, Blu-ray og en 16 tommers skjerm.

23. mars kommer nyheten Eee PC 1000 HE til Norden: Forskjellen fra 1000H er at Asus har lagt inn den nye Intel Atom N280-prosessoren som nøyer seg med 2,6 watt. Andre forbedringer er mer strømgjerrig skjerm og kraftigere batteri. Asus lover batterilevetid på opptil 9,5 timer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.