JUSS OG SAMFUNN

Slutt på lomme-PC-rabatt

De første 100 lomme-PCene gikk som hakka møkk til halv pris. Men så var det slutt på den digitale-rabatten fra norske forleggere og forfattere. - Det er nå det blir gøy, mener prosjektlederen på Internett i Norli, Marit Rossnes.

4. juli 2000 - 14:28

Marit Rossnes er prosjektleder for Norli Bokhandel på Internett. Hun innrømmer at hun i forkant av lanseringen av de norske e-bøkene i forrige uke, var svært usikker på hvor bra maskinene ville selge.

I samarbeid med produsenten Hewlett-Packard var de 100 første Jornada 545-ene priset til 2.990 kroner, en pris som gjorde at de fire partnerne (inkludert Aschehoug og Microsoft Norge) umulig kunne tjene penger.

Rossnes vil ikke gå nærmere inn på inntektsmodellen som de fire har lagt opp til i forbindelse med samarbedet, verken for salget av lomme-PCene eller selve e-bøkene som er lagt inn.

Dagens Næringsliv skriver i dag at nesten alle de 100 lesemaskinene ble solgt unna på lanseringsdagen lørdag etter at folk hadde stått i kø for å få tak i dem. Og det var nok fornuftig å bruke litt tid på å skaffe seg en maskin; heretter skal maskinene selges til veiledende pris som er mellom 6.000 eller 6.500 kroner alt ettersom hvilke maskiner som skal selges. Det opplyser Norli Bokhandel til digi.no som er en av salgskanalene som HP benytter seg av.

Rossnes sier at det kan enten bli fra HP eller eventuelt fra andre leverandører som Casio.

Fem boktitler har vært lagt inn i maskinen (fire romaner og én novellesamling) og har du en lommemaskin fra før, kan du få kjøpt et flash-kort. I løpet av høsten har Aschehoug som mål at 100 nye titler skal lanseres. En prøveordning med "Månedens e-bok" skal i gang, mens de andre bøkene befinner seg på den såkalte "backlisten" til forlaget og skal selges til papirpocket-priser.

Ifølge Rossnes ligger prisene på et sted mellom 79 kroner og 129 kroner. Hun tror ikke prisen på bøkene alene blir avgjørende på om det første norske e-bok fremstøtet blir en suksess eller ikke.

Da den kjente thrillerforfatteren Stephen King<</A> la ut sin e-bok på nettet, var det svært mange som fikk muligheten til å laste ned boken gratis eller til en meget lav pris (et par dollar). Etterpå viste det seg at det var svært få som hadde lest boken.

Les om begivenheten her:
E-bok lastet ned - men ikke lest
Kings e-bok til himmels
Stephen King-bok kun tilgjengelig på nettet

Men en prisdumping av e-bøker i Norge er rimelig vanskelig på grunn av Bransjeavtalen som regulerer salget. Dette gjøres for å beskytte forfatternes rettigheter, men går på tvers av markedsmekanismene.

- Bransjeavtalen gjør at vi ikke kan sette ned prisene lavere enn det som er prisen på pocketbøker. Det innebærer jo at vi behandler forfatterne seriøst her i landet, sier Rossnes.

Hun har ingen konkrete opplysninger, men regner med at flere av forlagskonkurrentene til Aschehoug snart offentliggjør sine opplegg for e-bøker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.