DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Slutt på papirarkivering hos Arkivverket

Plassmangel hos Arkivverket gjør at statlige dokumenter på papir ikke lenger vil lagres fysisk. Alt vil bli skannet. Mange eldre dokumenter blir nå skannet.

Papirbunker ved Riksarkivet i Oslo.
Papirbunker ved Riksarkivet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun, NTB Scanpix
5. juni 2019 - 13:17

Arkivverkets nesten 70.000 kvadratmeter på Sognsvann var for flere år siden smekkfulle og nå er det full stopp på arkivering av papirdokumenter.

– Det finnes i dag like mye papir ute i statsforvaltningen som vi har fra før i våre arkiver her på Sognsvann. Og vi får ikke mer magasinplass. Derfor måtte vi finne andre måter å jobbe på, sier Stian Norli, underdirektør ved seksjon for avlevering ved Riksarkivet i Oslo til Aftenposten,

Over natten ble analoge elev- og personalmapper erstattet av digitalt arkiv. På sikt skal det gi økonomiske innsparinger og andre fordeler, men endringene skaper også frustrasjon i Oslo-skolene.
Les også

Oslo-skolene har innført elektronisk arkiv. Uten adgang for lærerne

Statsforvaltningen skal nå selv skanne dokumentene digitalt og deretter overlevere dem til Arkivverket for digital lagring. De fysiske dokumentene skal ikke lenger lagres, men makuleres når de er arkivert digitalt.

I tillegg er det startet et prosjekt som skal gå gjennom de allerede lagrede dokumentene og skanne dem. Bare spesielt verdifulle og historiske dokumenter skal fortsatt lagres i sin originale stand.

– Det vi har sagt, er at dokumenter fra før 1950 ikke skal kasseres fysisk. Det er heller ikke slik at vi skal begynne å kaste ting som vi allerede har liggende i våre arkiver her på Sognsvann, sier Norli.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.