WINDOWS UPDATE

Snart skal eldre Windows-versjoner få langt færre oppdateringer

Det kan være en fordel for de fleste.

Fra oktober av vil brukere av eldre Windows-utgaver i enda mindre grad oppleve situasjoner som dette.
Fra oktober av vil brukere av eldre Windows-utgaver i enda mindre grad oppleve situasjoner som dette.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2016 - 09:37

Microsoft skal i oktober gjøre en stor endring i hvordan nye oppdateringer til Windows 7 SP1 (Service Pack 1), Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 og Windows Server 2012 R2 vil bli tilbudt. 

«Rollup»

Til nå har selskapet hver måned kommet med et opptil tosifret antall oppdateringer til disse eldre Windows-utgavene. Fra oktober av, vil det i utgangspunktet bare utgis én eneste oppdatering som skal inneholde alt feilfikser, både sikkerhets- og pålitelighetsrelaterte, i en eneste «rollup»-oppdatering. 

Hovedhensikten til Microsoft ser ut til å være å redusere fragmenteringen som skyldes at ulike pc-er har forskjellige sett med oppdateringer installert.

Denne fragmenteringen kan ifølge selskapet føre til en rekke negative konsekvenser, inkludert avhengighetsfeil, forlenget skannetid, økt testkompleksitet i bedrifter, større vanskeligheter med å finne og installere riktig oppdatering, spesielt dersom en patch allerede er installert.

Leste du denne? Kortere angrefrist med oppgradert Windows 10

Også tidligere oppdateringer

I mai i år utga Microsoft med det selskapet kalte for en «Convenience rollup update» til Windows 7 SP1. Dette er en samling av alle oppdateringene som ble utgitt til Windows 7 mellom utgivelsen av Service Pack 1 og april i år. En slik pakke kan bety betydelig redusert installasjonstid for dem som installerer Windows 7 på nytt eller på en ny pc, siden de slipper å laste ned og installere kanskje mer enn hundre oppdateringer via Windows Update. I stedet lastes alt ned og installeres på en gang med den store pakken. 

Den nevnte rollup-oppdateringen som kommer i oktober, vil bare inkludere de aller nyeste oppdateringene. Men når novemberoppdateringen kommer, vil denne også inkludere oppdateringene fra oktober, i tillegg til de aller nyeste.

Slik skal det fortsette, slik at man uansett bare vil måtte installere én oppdatering for å få inkludert alle feilfiksene som er utgitt mellom oktober og installasjonstidspunktet. 

Har man, etter å ha installert oktoberoppdateringen, latt pc-en ligge noe måneder, vil det ikke være mange titalls oppdateringer som ligger og venter, men i utgangspunktet bare én. 

Det siste er likevel en sannhet med modifikasjoner, fordi det er ikke alle typer oppdateringer som blir inkludert i rollup-pakkene. Det inkluderer oppdateringer til blant annet Adobe Flash, Servicing Stack og trolig også Microsoft Office. I tillegg vil Microsoft innføre en tilsvarende, men separat rollup-ordning for .NET Framework.

Også enda eldre oppdateringer

Microsoft lover dessuten at også eldre oppdateringer enn dem som er inkludert i oktoberoppdateringen, gradvis vil bli inkludert i nyere rollup-oppdateringer. Målet er at alle slike oppdateringer etter hvert blir installer, slik at en person som installerer et av de berørte operativsystemene, bare behøver å installere én eneste oppdatering for at pc-en skal være fullstendig oppdatert.

Denne distribusjonsmodellen har derfor mye felles med den som allerede brukes for å rulle ut oppdateringer til Windows 10.

Ut med ActiveX

De store samlepakkene vil distribueres via Windows Update, men også via WSUS, SCCM og Microsoft Update Catalog. Microsoft lover for øvrig å fjernet ActiveX-kravet i Microsoft Update Catalog, slik at tjenesten også kan brukes av andre nettlesere enn Internet Explorer. 

Bedrifter som ønsker det, kan i stedet for å installere de store rollup-oppdateringene, velge å installere lignende pakker som kun inneholder sikkerhetsoppdateringene som er utgitt i én bestemt måned. Men fortsatt dreier det seg om én installasjon, ikke mange separate, slik det har vært til nå. 

Mulig ulempe

Selv om målet med å samle alle oppdateringene i én pakke, er å sørge for færre fragmenteringsrelaterte problemer, så kan det også skape nye problemer. Nesten hver måned er det ulike utvalg av Windows-brukere som opplever problemer etter å ha installert de nyeste oppdateringene. 

Med dagens oppdateringsfunksjonalitet kan brukeren avinstallere problematiske enkeltoppdateringer. Men rollup-tilnærmingen blir dette tilsynelatende umulig.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.