BEDRIFTSTEKNOLOGI

Snart får du sikre julegaver på SMS

Før jul skal du kunne ta opp lån, spille lotto, legge inn bud på leilighet og kjøpe julegaver med mobiltelefonen. Hvis du er Telenor-abonnent.

27. sep. 2000 - 07:36

Telenors prosjekt med digitale signaturer er på oppløpssiden. Telenors underselskap ZebSign skal ha utviklet en foreløpig løsning for mobil handel, Lotto, V75 og tipping allerede i november, gjennom et spesialtilpasset SIM-kort.

ZebSign ble registrert første juli i år, og sidene er nå oppe og går med endel informasjon om hvordan selskapet skal sikre seg verdifulle brukere til sine signatur-løsninger.


Via tekstmeldinger, WAP, PC eller skjermtelefon skal du kunne by på leilighet, tippe fotball, levere selvangivelsen, ta opp lån eller altså kjøpe julegaver, lover ZebSign.

Mer om ZebSign og Telenors samarbeid med DNB:
Vil la deg handle med mobiltelefonen

Sikkerheten i systemet ligger i at hver bruker får utdelt en pinkode, som virker i alle kanaler som en identifisering av personen. Ifølge nettsidene skal prosjektet fungere på tvers av betalingssystemer, mobilabonnement og "tjenester med andre identifikasjonsbehov", og butikkene må knytte seg til tjenesten for at kundene skal kunne bruke den.

ZebSign krever at du skaffer nytt SIM-kort, for det er der mye av funksjonaliteten ligger.

I bunnen ligger Entrusts løsning for sikre transaksjoner over datanettet. Via en mikronettleser fra Across Wireless som Setec har lagt in på SIM-kortet kan man gjøre alle disse transaksjonene ved hjelp av tekstmeldinger fra mobiltelefonen.

Mikronettleseren ligger på SIM-kortet og fungerer som en 'oversetter' til WAP, slik at telefonen kan kommunisere med kundesystemene til de foskjellige forhandlerne Telenor/ZebSign håper å kapre.

SIM-kortet fra Setec har innebygget RSA Security-funksjonalitet, og norske Protect Data, som har fungert som konsulenter for utvikling av løsningen, mener ZebSign tilretelegger for sikker handel.

Det er norske Protect Data som har utviklet løsningen for Telenor/ZebSign, og administrerende direktør Svein Løseth mener det er et fleksibelt og sikkert betalingssystem.

- Det er en fullverdig sikkerhet som implementeres, fordi det meste ligger på en sikker base. SIM-plattformen er jo et smartkort, og tenker man på mobilen som en smartkortleser har man et ganske godt bilde på hva dette er, sier han til digitoday.no.

Løsningen bygger på Entrusts løsning for PKI, eller Public Key Infrastructure, som er en krypteringsteknologi hvor enkodernøkkelen til kommunikasjonen er offentlig mens dekodenøkkelen er privat.

Per idag kan man betale kinobilletter med mobiltelefonen, men det krever at man har med seg et kodekort med forskjellige PIN-koder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.