Snart har du flere operativsystemer

Virtualisering er superhot og snart bruker alle det. Dette må du vite, og her er åtte systemer du kan prøve:

Snart har du flere operativsystemer

Virtualisering er superhot og snart bruker alle det. Dette må du vite, og her er åtte systemer du kan prøve:

Virtualisering er for tiden en av bransjens største buzz-ord. Enkelt fortalt er det en teknologi som gjør det mulig å installere et operativsystem inne i et annet. Det gjør det blant annet mulig å kjøre flere forskjellige operativsystemer på en og samme maskin - samtidig.

Det gir mange fordeler. Man kan for eksempel kjøre ustabile gamle applikasjoner i et 100 prosent atskilt miljø, det er mulig å raskt replikere eventuellt feil i et program og man kan kjøre applikasjoner som er skrevet for et annet operativsystem enn det man kjører til vanlig.

Virtualisering ble først tatt i bruk på stormaskiner, men når det i dag er snakk om virtualisering dreier det seg i hovedsak om bruk på PC-plattformen.

Noen bedrifter har allerede i dag begynt å standardisere på virtualisering for alle sine PC-baserte servere, og flere vurderer det. På kliensiden derimot, blir teknologien først og fremst brukt til test og utvikling.

Blant annet på grunn av større variasjon i hva slags tilleggsutstyr som kobles til klienter, anses ikke virtualisering å være helt modent for full masseutrulling på bedriftenes klientmaskiner. Ifølge analyseselskapet Gartner er det imidlertid bare snakk om noen få år, før det trolig vil skje.

VMware er den dominerende aktøren innen virtualisering på PC-plattformer, men Microsoft har ikke sovnet i timen. De satser for fullt og prøver å ta igjen forspranget. Det samme gjør åpen kildekode-miljøet gjennom utviklingen av Xen, men ifølge Gartner er den foreløpig veldig lite utbredt, ihvertfall i bedriftsmarkedet.

På klientmaskiner har det blitt en rekke produkter man kan velge mellom for å kjøre et virtuelt operativsystem på toppen av et som er installert direkte på maskinvaren:

(click på lenkene for å laste ned evalueringsutgaver/gratisversjoner)

Gartner har kategorisert disse produktene i to kategorier; en for de teknisk avanserte brukerne og en for brukere som bare får tildelt det de trenger av bedriftens IT-avdeling.

Eksempler på sistnevnte er VMware Player og Sentellions vThere. Det er systemer der IT-avdelingen setter opp miljøet for brukeren, og så får ikke de endret på det. På de andre systemene derimot, kan brukeren selv styre som han vil.

I sin nyeste rapport om virtualisering, kommer Gartner med en prognose der de spår at virtualiseringsprogramvare raskt vil bli veldig vanlig på klientmaskiner.

I løpet av inneværende år forventer de en dobling av antall installasjoner, og i perioden fra 2009 til 2011 forventer de at virtualiseringsprogramvare vil bli brukt på 660 millioner PC-er på verdensbasis. Det store flertallet av disse vil kjøre bare en virtuell maskin.

I år og neste år vil fokuset ligge på å bruke virtualisering kun der det er et eksplisit behov, gjerne i form av støtte for bakoverkompabivilitet og støtte for applikasjoner som ikke lar seg installere på operativsystemet man bruker til daglig. Deretter ser Gartner for seg at hypervisor-løsninger begynner å ta av også for klientmarkedet.

En hypervisor er et virtualiseringssystem som kjører rett på maskinvaren. Istedenfor at man først må installere Windows, Linux eller et annet operativsystem, kan man installere hypervisor-programvaren direkte på maskinen, og så kan de virtuelle installasjonene kjøre direkte på den.

Microsoft jobber på spreng med å få klar sin hypervisor. Den har et stykke igjen, og VMware er derfor i praksis enerådende i bedriftsmarkedet med sine ESX-serverbaserte løsninger. På klientsiden er det foreløpig ingen som leverer et rent hypervisor-produkt.

    Les også:

Til toppen