Snart kan mobiler ha mer RAM enn mange pcer

Raskere og mer effektivt minne fra Samsung.

Snart kan mobiler ha mer RAM enn mange pcer
Samsungs Galaxy S6 har 3 GB med RAM. Vil neste års modell doble arbeidsminnet? Bilde: Thomas Marynowski

Stadig raskere smartmobiler og nettbrett fortsetter å være et mål, og Samsung ser ut til at ha brutt en ny grense for hvor kapable slike enheter kan være.

Selskapet kunngjorde nylig at de setter i gang med å produsere såkalte 12 gigabit LPDDR4 DRAM. Minnet produseres med 20 nm-prosess.

Samsung sier at det nye minnet bringer den største kapasiteten og høyeste hastigheten tilgjengelig i en DRAM-brikke, og påpeker samtidig at det er energieffektivt og pålitelig.

Les også: Samsung vil støtte rivalenes standarder

Selskapet sammenligner den nye typen minne med forrige generasjon 8 gigabit LPDDR4, og hevder at den er 30 prosent raskere, samt dobbelt så rask som DDR4-minne for pcer.

Mer batteritid

Minnet bruker også 20 prosent mindre energi og er lettere å produsere.

Alt dette er temmelig relevant, fordi løsningen betyr at man kan nå sette sammen 6 GB med RAM i én pakke, som åpner for smartmobiler og nettbrett med såpass mye minne. Som samtidig er raskere og mer energieffektivt.

Pakker med 3 GB RAM tar nå også mindre plass, slik at mindre, rimeligere telefoner vil kunne ha opptil 3 GB med arbeidsminne, noe som hittil har vært reservert for mer avanserte modeller.

Samsung sier også at slikt mobilminne kan også brukes i andre enheter enn mobiler og brett – supertynne bærbare, diverse elektronikkprodukter og bilrelatert maskinvare kan også tjene på teknologien.

Les også: Giganter støtter Samsung i patentstrid

Det er imidlertid uvisst når 6 GB-mobiler kommer til markedet. Det hadde likevel ikke vært overraskende om den neste runden med Samsungs flaggskip i 2016 kunne vise til såpass høy kapasitet.