SKYTJENESTER

Snart må du bytte ut Google Drive-programmet på pc-en

Kommer med nye og bedre alternativer.

Brukere av Google Drive for Windows og Mac må snart skifte ut programvaren med ett av to relativt nye alternativer.
Brukere av Google Drive for Windows og Mac må snart skifte ut programvaren med ett av to relativt nye alternativer. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. sep. 2017 - 21:00

Mange pc-brukere synkroniserer filer mellom pc-en og Google Drive (eller Google Disk, som den kalles på norsk) ved hjelp av en egen Google Drive-applikasjon for Windows og MacOS. Filer som ligger i Google Drive er tilgjengelige fra enhver enhet med en nettleser, samt via egne mobilapper.

Men brukerne av Google Drive-applikasjonen for Windows eller MacOS må snart skifte den ut med ett av to mulige alternativer. Allerede i forrige uke sluttet nemlig Google å tilby Google Drive-appen, og etter den 12. mars 2018 vil den ikke lenger kunne brukes. 

Backup and Sync

Det ene av alternativene har vært tilgjengelig en stund. Denne programvaren heter Backup and Sync og kan benyttes av både forbrukere og betalende G Suite-kunder, men er i første rekke beregnet for forbrukere. 

I tillegg til å synkronisere brukerens Google Drive (Min disk) på vanlig måte, altså som en dedikert mappen på den lokale SSD-en eller harddisken, er det også mulig å synkronisere andre mapper på brukerens pc, inkludert for eksempel hele Dokument-mappen i Windows eller alle fotografiene. Brukeren kan velge om fotografiene skal lastes opp til Google Drive med full oppløsning eller med mer begrenset oppløsning. I det sistnevnte tilfellet regnes ikke filene med i lagringskvoten som brukeren har tilgjengelig i Google Drive. 

Fotografiene som lastes opp, blir for øvrig også tilgjengelig i bildetjenesten Google Photos. Dermed erstatter Backup and Sync også det enklere Desktop Uploader-verktøyet for å automatisk opplasting av fotografier til Google Photo fra Mac- og Windows-maskiner.

Les også: Google lanserer ny backup- og synkroniseringstjeneste

Filstrømming

I tillegg til Backup and Sync, kommer Google snart med en separat løsning som kun blir tilgjengelig for G Suite-kundene. Den kalles for Drive File Stream og kan installeres parallelt med Backup and Sync på pc-ene, selv om de to verktøyene har delvis overlappende funksjonalitet. 

Den eneste funksjonaliteten i Backup og Sync som Drive File Stream ikke støtter, er synkronisering av brukervalgte mapper. Til gjengjeld støtter den flere nye funksjoner. En oversikt finnes her.

Det ene av disse er strømming av filer, noe navnet på programvaren også indikerer. Dette innebærer at filer som er lagret i nettskydelen av Google Drive kan aksesseres direkte fra programmer som Word og Photoshop på pc-en, uten at filene er lagret på pc-ens egen lagringsenhet. Brukerne kan likevel velge ut filer som synkroniseres på vanlig måte, slik at de også er tilgjengelige uten nettilgang.

Ifølge Google er det flere fordeler med dette. Synkronisering mellom pc og nettsky skal gå mye fortere, brukerne kan bruke plasser på den lokale lagringsenheten til noe annet, og filene vil ikke være tilgjengelig på lagringsenheten for uvedkommende dersom pc-en blir stjålet. 

Denne funksjonaliteten har vært tilgjengelig siden mars for en del brukere gjennom Googles «Early Adopter Program». 

Team-disker

Drive File Stream-programvaren støtter også Team Drives, altså en versjon av Google Drive for deling av filer på tvers av grupper. Tilgangen til filene i disse lagringsområdene kontrolleres da av en egen administrator. 

Team Drives ble gjort tilgjengelig for de fleste G Suite-kunder allerede tidligere i år, men filene som er lagret der, skal med Drive File Stream-programvaren gjøres tilgjengelige for visning lokalt på pc-en, uten å måtte bruke webgrensesnittet. 

Må aktiveres

G Suite-administratorer kan allerede aktivere Drive File Stream, men Drive File Stream-programvaren blir ikke tilgjengelig før den 26. september. 

I oktober vil mange brukere av den aldrende Google Drive-programvaren begynne å se advarsler om at den snart vil slutte å fungere.

Google har skrevet mer om disse endringene på denne siden.

Les også: Utvider Google Drive med kunstig intelligens og alternativ til lokal filserver

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.