SENSORER

Snart skal også webapper kunne telle skrittene dine

Webplattformen skal få støtte for flere mye brukte sensorer.

Sensorene, som det blir stadig flere av i blant annet smartmobiler, skal også gjøres tilgjengelige for webapplikasjoner.
Sensorene, som det blir stadig flere av i blant annet smartmobiler, skal også gjøres tilgjengelige for webapplikasjoner. Bilde: InvenSense
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. sep. 2016 - 15:59

Webplattformen har de siste årene fått flere nye programmeringsgrensesnitt som standardisert tilgang til deler av den underliggende maskinvaren i brukerenhetene. Men det er fortsatt mye som mangler. Dette inkluderer støtte for mange av de sensorene som smartmobiler og nettbrett tilbyr i dag. Disse kan utnyttes mobilapper, men ikke av webapplikasjoner som kjøres i nettleseren.

Men i en egen arbeidsgruppe hos standardiseringsorganisasjonen W3C pågår det et arbeid med å redusere disse manglene. Med utgangspunkt i spesifikasjonen Generic Sensor API finnes det fra før utkast til spesifikasjoner som beskriver programmeringsgrensesnitt til sensorer for nærhet og lysstyrke i omgivelsene.

Les også: Nå kan websider følge blikket ditt med svært tilgjengelig teknologi

Retning og bevegelse

Denne uken kom arbeidsgruppen med tre helt nye spesifikasjonsutkast, som spesifiserer programmeringsgrensesnitt til mobile enheters akselerometer, gyroskop og magnetometer

Fra akselerometeret kan det hentes informasjon om vertenhetens akselerasjon i X-, Y- og Z-aksene av et av lokalt koordinatsystem definert av enheten. Fra gyroskopet kan det hentes informasjon om rotasjon rundt de samme tre aksene. 

Magnetometeret måler det magnetiske feltet i de samme tre aksene, noe som blant annet kan brukes til å finne kompassretningen. 

Det lokale koordinatsystemet til en smartmobil. <i>Foto: W3C</i>
Det lokale koordinatsystemet til en smartmobil. Foto: W3C

Flere av de nevnte spesifikasjonsutkastene danner utgangspunkt for en mer høynivå-spesifikasjon, DeviceOrientation Event Specification, som skal kunne gi webapplikasjoner komplett informasjon om vertenhetens orientering og bevegelse. Men arbeidsgruppen mener at lavnivå-sensorstøtten også vil åpne for helt andre bruksområder som enn så lenge er utilgjengelige for webplattformen. 

Antallet sensorrelaterte programmeringsgrensesnitt for webplattformen kan bli utvidet ytterligere etter hvert. Det finnes flere mobile enheter med for eksempel pulsmåler og barometer (lufttrykk). Enkelte enheter kan også ha sensorer for blant annet luftfuktighet, gravitasjon og ulike temperaturer (omgivelser, batteri, internt).

Ingen av spesifikasjonene har kommet lenger enn første trinn i standardiseringsprosessen. Det er uklart hvor lang tid det vil kunne ta før de eventuelt blir offisielle W3C-standarder, men trolig flere nettlesere tilby støtte for spesifikasjonene allerede før de har blitt til standarder.

Leste du denne? Smartmobiler like bra som treningsbånd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.