Snart takeoff for Facebook sine droner

Flyr skyhøyt for å gi internett til alle.

Snart takeoff for Facebook sine droner
Slik ser Facebook-dronene ut. Bilde: Internet.org

Både Google og Facebook har store planer om å begynne å levere internett med bredbåndshastighet fra førerløse droner. Meningen med disse prosjektene er å tilby nett-tilgang først til land som er mindre utviklet, og så forhåpentligvis til hele verden.

Prosjektene er svært dyre, svært ambisiøse og svært fremtidsrettede. De er også veldig spennende.

Nå snakker Facebook litt mer om hva de planlegger.

Magasinet Wired har hørt på Yael Maguire, sjefen for Facebooks Connectivity Lab, som ble etablert tidligere i år. Maguire presiserer én ting: Det blir ikke enkelt å få droneprosjektet deres på vingene.

Blant utfordringene er både teknologi og lovgivning. Dronene som skal levere internett til grisgrendte strøk må fly svært høyt, høyere enn all slags vær og all kommersiell trafikk. Det betyr fra 60.000 til 90.000 fot, mye høyere enn vanlige fly.

Dette luftrommet er i utgangspunktet ikke regulert, og siden slike droner vil befinne seg i luften måneder eller år om gangen, vil det mest sannsynlig innebære opprettelse av helt nye regler for denne typen trafikk. Konkret lovgivning i slike høyder eksisterer kun for satellitter.

Et annet poeng er også at det finnes regler som sier at individuelle droner må til enhver tid ha en menneskelig operatør på bakken. Dette fremstår også som urealistisk når Facebooks droner skal altså fly opptil flere år om gangen. Facebook ønsker at det skal være mulig for én person å kontrollere flere titalls eller til og med hundre droner.

Når det er sagt, Facebook og Connectivity Lab begynner å bli klare til å rulle ut testing av dronene, og det skal settes i gang til neste år. Det er ikke helt avklart hvor det skal skje, men selskapet har utpekt 21 lokasjoner der nettet skal leveres via dronene - disse lokasjonene finnes i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Det ventes at det vil ta ytterligere noen år før teknologien fungerer.

Teknologien krever også partnere på bakken, enten det er regjeringer eller private aktører, som vil faktisk drifte funksjonaliteten, da Facebook ikke vil tilby det selv.

Mye gjenstår altså, men det er spennende å se at de ambisiøse planene faktisk begynner å ta form.

    Les også: