FORBRUKERTEKNOLOGI

Sniklanserte tokjernet ekstremprosessor

Intel skal allerede ha begynt å levere selskapets første prosessor med doble kjerner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2005 - 10:57

Selv om det har vært ventet at både Intel og AMD skulle lansere prosessorer med doble kjerner dette kvartalet, ser det ut til at begge selskapene er tidligere ute enn ventet.

AMD vil trolig lansere Opteron-prosessorer med to kjerner i forbindelse med et arrangement i New York den 21. april. Det er ventet at Athlon 64-lignende brikker med doble kjerner vil komme i salg i juni.

Mer overraskende er det at Intel allerede nå skal ha begynt å levere tokjernede utgaver av Pentium Extreme Edition. Ifølge Reuters ble dette avslørt av Abhi Talwalkar, daglig leder for Intels Digital Enterprise Group i forbindelse med en konferanse i Taiwan i går.

- Vi har nettopp passert en viktig milepæl. Intel leverer Intel Pentium Processor Extreme Edition 840, med klokkehastighet på 3,2 GHz, og Intel 955x Express Chipset, til våre kunder. Dette er Intels første plattform basert på en dobbeltkjernet prosessor, sa Talwalkar.

Fra Intels nettsted leser vi at den nye prosessoren er utstyrt med 2 x 1 MB L2 cache og støtter en forsidebuss på 800 MHz. Prosessoren har støtte for Intels 64-bits utvidelser, EM64T, og Hyper-Threading. Brikkesettet har støtte for blant annet Intel High Definition Audio, PCI Express og dual-channel DDR-2-minne.

    Les også:

Ekstremprosessorene er først og fremst beregnet for arbeidsstasjoner og kraftige spillmaskiner. Extreme Edition med én kjerne koster ifølge Intels prisliste fra 925 dollar, avhengig av klokkehastigheten. Prisen på den tokjernede prosessoren er ikke oppgitt, noe som trolig betyr at den foreløpig bare vil leveres til utvalgte partnere.

Intels egne ytelsestester av Intel Pentium Processor Extreme Edition 840 er tilgjengelige fra denne siden. I testene sammenlignes ytelsen til den nye plattformen med et system basert på Pentium 4 HT Technology Extreme Edition 3.73 GHz og brikkesettet Intel 925XE Express.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.